Dieren

'Lijden verwaarloosde tijgers nu echt voorbij'

Een heerlijk nieuw onderkomen voor vijf van de negen tijgers die zwaar verwaarloosd in een paardentrailer aan de Poolse grens werden gevonden. Ze wonen voortaan bij AAP Primadomus, de Spaanse vestiging van Stichting AAP.

De vier andere tijgers blijven in Poolse dierentuinen. Dierentuin Poznań Zoo bood de negen onderdak en heeft tijgers Gogh en Kan nu permanent opgevangen. Zoo Canpol nam Maximus en Fenix eerder al onder de hoede.

‘Prachtige plek’

Voor de vijf anderen betekende de verhuizing dat ze weer op transport moesten en daar hebben ze ongetwijfeld slechte herinneringen aan, dus dat beloofde een lastige klus te worden, zegt AAP-directeur David van Gennep: “Als je weet wat deze dieren hebben moeten doorstaan, in die veel te kleine kooien en kratten, zonder goed eten en drinken, zou je ze het liefst nooit meer vervoeren. Maar het moest nog een keer”, legt hij uit. “Onze partner Poznań Zoo heeft geweldig werk gedaan als noodopvang, maar ze konden daar niet blijven. Gelukkig hebben we in Primadomus plek voor dit soort noodgevallen.”

Deze keer was het vervoer – gelukkig – wel andere koek voor de tijgers, met als klap op de vuurpijl een echt happy end. “Merida, Aqua, Toph, Softi en Sanson zijn op een prachtige plek nu en we hebben er alles aan gedaan om het transport zo snel, comfortabel en soepel mogelijk te laten verlopen. Voor dit transport is zelfs extra verwarming in de gespecialiseerde transportwagen gebouwd.”

De vijf moeten eerst een maand in quarantaine, daarna kunnen ze de beest uithangen in de enorme buitenverblijven in de Spaanse heuvels.