Terug

Volg Hart van Nederland

Vluchtelingen op cruiseschepen opvangen? 'Beter dan buiten slapen in een tent'

Politiek

21 juli 2022, 21:55

Wat VluchtelingenWerk betreft is het een 'absurd idee', maar als gekozen moet worden tussen asielzoekers opvangen op een cruiseschip op zee of buiten in een tentje voor de aanmeldlocatie in Ter Apel, kiest een meerderheid van de Nederlanders toch voor de eerste optie. Dat blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland onder ruim 3500 mensen.

In totaal vindt 57 procent van de mensen het beter om asielzoekers op een cruiseschip op te vangen dan buiten in een tentje te laten. 36 procent is het ermee oneens, 7 procent heeft er geen mening over.

Weinig steun voor plannen

Maar of een cruiseopvang de beste oplossing is? Dat vinden mensen niet. Slechts 39 procent van de Nederlanders steunt het idee, met 54 procent die ertegen is. Tegenstanders noemen twee voorname redenen: enerzijds vindt een groep het op zee opvangen van mensen inhumaan, anderzijds noemt een grotere groep dat we helemaal geen vluchtelingen meer moeten opvangen.

"Om ze op zee te dumpen dat kunnen we niet maken", reageert iemand. Maar de asielzoekers zullen toch ergens moeten worden opgevangen. Het idee om het cruiseschip op zee te laten wordt momenteel door het kabinet onderzocht, vooral omdat maar weinig gemeenten er positief tegenover staan om zo'n cruiseschip aan te laten meren.

Liever niet in de achtertuin

Uit het onderzoek blijkt ook dat maar weinig mensen zitten te wachten om zo'n cruiseschip in hun woonomgeving te hebben. 23 procent vindt het wel prima, met nog eens 18 procent die asielzoekers liever op een cruiseschip heeft dan in een opvang op land. "Van harte welkom, maar het is van de gekke dat er geen goede huisvesting is voor deze mensen", schrijft een deelnemer aan het panel."

Maar de grootste groep, 45 procent, zou het vervelend vinden om asielzoekers op cruiseschepen dichtbij te hebben. "Gewoon dat schip terug laten varen, naar waar ze vandaan komen, en daar weer af zetten", is een veelgehoorde suggestie. "Nederland heeft geen plaats meer."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.