Terug

Volg Hart van Nederland

Vijf koeien dood door lege blikjes, overleeft Jacoba 135 het wel?

Dieren

28 jan 2020, 18:47

Lege blikjes in het weiland zijn een doorn in het oog van veel veehouders. Jaarlijks overlijden duizenden dieren door scheuren in hun maag veroorzaakt door aluminiumresten. Boer Gerrit uit het Gelderse Oosterwolde weet er alles van. De afgelopen jaren is hij al vijf koeien verloren door het zwerfafval en als de troep niet snel afneemt volgen er meer. Het land van boer Gerrit van ‘t Hof ligt geregeld bezaait met lege blikjes. Fietsers die gebruik maken van het fietspad dat zijn weilanden in tweeën splijt zijn verantwoordelijk voor de troep. ''Bijna dagelijks loop ik langs het fietspad om de blikjes op de ruimen'', zegt de melkveehouder. ''Als ik dat niet doe dreigt het aluminium in scherpe stukjes in het voedsel van de koeien te belanden.''

Gewond door lege blikjes

De scherpe randjes van de blikjes kunnen grote schade veroorzaken aan de magen van de koe met zelfs de dood als gevolg. Om zijn vee te beschermen tegen troep op het land heeft Gerrit bij elke koe een magneet in de maag ingebracht. "Je wilt niet weten wat daar allemaal aan blijft hangen: spijkers, ijzerdraad en veel meer. Helaas trekt zo'n magneet aluminium waarvan blikjes zijn gemaakt niet aan. Daardoor dan het grote schade veroorzaken.'' Een van Gerrit’s runderen heeft onlangs delen van een blikje in haar maag gekregen. ''Ze is lusteloos en eet niet, maar ik heb goede hoop dat ze het wel gaat redden. Het gaat steeds iets beter met haar.'' Vijf andere koeien die de afgelopen jaren aluminiumstukjes in hun maag kregen overleefden dat niet.

Landelijk probleem

Naar schatting 12.000 koeien lopen ieder jaar letsel op na het binnenkrijgen van scherp afval. Zo’n 4000 runderen overleven dat niet. Volgens LTO Nederland spelen de problemen met afval dan ook niet alleen in Oosterwolde maar in heel Nederland. Bestuurder Eline Vedder heeft zelf ook koeien verloren door troep op haar land. ''De politiek zou nog eens moeten kijken naar het aanbrengen van statiegeld op blikjes'', vertelt Vedder. Het plan is wel eens eerder opgeworpen maar toen hadden vooral supermarkten er moeite mee. Maar dat is voor Vedder geen excuus. ''In tientallen landen zit er wel geld op blikjes, waarom zou het in Nederland dan niet mogelijk kunnen zijn?'' Lees ook: Krijgt Nederland wel of geen statiegeld op blikjes? De landbouworganisatie heeft zich daarom ook aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Die organisatie pleit voor een snelle invoering van statiegeld op blikjes. Ook in de Tweede Kamer is daar een meerderheid voor, maar het duurt nog tot minimaal 2022 tot je extra moet betalen voor een blikje drinken.

Voorlichting

Gerrit van ‘t Hof heeft inmiddels het heft in eigen hand genomen en probeert zelf de afval op zijn land terug te dringen. Naast zijn dagelijkse ronde langs het fietspad om afval op te ruimen, gaat hij sinds kort ook naar scholen om leerlingen de gevolgen van de gedumpte blikjes bij te brengen. “Als ik hen vertel wat de blikjes kunnen veroorzaken schrikken ze wel. Ik hoop dat op die manier de troep verminderd." Daar houdt het voor de melkveehouder nog niet bij op. Hij is in gesprek met de gemeente om blikvangers langs het fietspad te plaatsen. "Zo kunnen de blikjes daarin gegooid worden en eindigen ze niet meer op mijn land."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.