Terug

Volg Hart van Nederland

Zorgen over toekomst van water in Nederland, meerderheid wil meer aandacht

Zorgen over toekomst van water in Nederland, meerderheid wil meer aandacht

Verkiezingen

10 mrt 2023, 21:47

Woensdag 15 maart kan er weer gestemd worden op de waterschapsverkiezingen. Belangrijke verkiezingen, omdat er veel geld in de waterschappen omgaan om te zorgen dat we droge voeten houden. Maar vanuit de politiek en de samenleving is er onvoldoende aandacht voor, vindt een meerderheid van Nederland.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3700 respondenten. 59 procent van de mensen vindt dat er meer aandacht moet zijn voor het waterbeheer in Nederland, vooral stemmers van Partij voor de Dieren (73 procent). 22 procent vindt dat er wél voldoende aandacht is, dat zijn vooral stemmers van CDA (32 procent) en VVD (29 procent).

Een waterschap, ook wel hoogheemraadschap genoemd, beheert het water in een bepaald gebied. Denk aan sloten of rivieren, maar ook aan het water in de grond of hoe sterk de dijken zijn. Ook zorgen ze ervoor dat we genoeg en schoon water hebben, en we beschermd zijn tegen te veel water.

Klimaatverandering

Die rol wordt in de toekomst mogelijk nog belangrijker. De waterhuishouding in Nederland is op dit moment over het algemeen goed geregeld, als we kijken naar de vele miljarden die zijn geïnvesteerd in de Deltawerken en dijken, en dat we als enige land ter wereld al 1000 jaar waterschappen hebben. Maar door klimaatverandering verwachten wetenschappers dat de zeespiegel kan stijgen en dat er door heftiger regenbuien meer wateroverlast kan zijn. Tegelijkertijd dreigen er in de zomer vaker periodes zonder regen te komen, waardoor de bodem uitdroogt.

Deze toekomstbeelden zorgen ervoor dat we ons in Nederland redelijk zorgen maken over de toekomst van het waterbeheer. 15 procent zegt zich grote zorgen te maken, en 50 procent van de Nederlanders maakt zich een beetje zorgen. 28 procent maakt zich echter geen zorgen, dat zijn vooral stemmers van FVD (54 procent) en PVV (39 procent).

De grote onbekende bij verkiezingen blijft die van de waterschappen: de opkomst was vorig jaar slechts 50 procent. Dat moet veranderen, vinden de 18-jarige Floris uit Amersfoort en de 19-jarige Julia uit Reek. Zij zijn twee van de jongste kandidaten voor deze verkiezingen. En beiden hopen ze op wat verjonging in de waterschappen.

Tieners Julia en Floris willen de waterschappen verjongen
1:39
Tieners Julia en Floris willen de waterschappen verjongen
Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.