Terug

Volg Hart van Nederland

Vlaggen kunnen weer omgedraaid: hoop bij boeren na monsterzege BBB

Verkiezingen

16 mrt 2023, 21:09

Door de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de Provinciale Statenverkiezingen hebben veel boeren weer hoop. Het gevoel dat ze genegeerd worden door de politiek en de Randstad is door de uitslag een stukje hersteld. En dat betekent dat de Nederlandse vlaggen weer omgedraaid kunnen worden.

Toen de Raad van State in 2019 een streep zette door het stikstofbeleid van het kabinet en daardoor voor boeren ingrijpende maatregelen in de lucht hingen, leidde dat tot massale boerenprotesten. Afgelopen maanden werd de Nederlandse vlag uit protest op z'n kop gehangen. "Het was een teken van nood", aldus BBB-voorvrouw Caroline van der Plas.

Nu wordt de vlag weer massaal rechtop gehangen. "Een stukje vertrouwen is teruggekeerd", aldus iemand op Twitter. "Door de overwinning van BBB een sprankje hoop gekregen", zegt een ander.

Ook de mondhoeken van de stropop langs de A1 werden omgedraaid. Ze staan niet meer naar beneden, maar omhoog:

Stropop langs de A1 lacht weer
0:30
Stropop langs de A1 lacht weer

Wel of niet omdraaien?

Van der Plas vindt het terugdraaien van de vlaggen "heel mooi", zegt ze tegen Hart van Nederland. "Dat mensen nu weer hoop hebben, daar ben ik heel trots op." Het merendeel van de Nederlanders (66 procent) vindt dat alle omgekeerde Nederlandse vlaggen weer normaal moeten worden gehangen . Dat blijkt uit het Hart van Nederland-panel onder ruim 4.000 deelnemers. Een kwart (25 procent) is het daarmee oneens, 9 procent laat zich daar liever niet over uit.

In onderstaande video vertellen mensen tegen Hart van Nederland waarom ze de vlag nog even andersom laten hangen:

Niet iedereen draait de vlag om na overwinning BBB
1:20
Niet iedereen draait de vlag om na overwinning BBB

Als het aan actiegroep Farmers Defence Force (FDF) ligt, mag de vlag in ieder geval weer opgehangen worden met de rode baan boven. "De burgers hebben laten zien dat ze de boeren ondersteunen en niet de coalitie. De komende dagen worden er weer heel wat Nederlandse vlaggen andersom opgehangen om de burgers te bedanken", reageert Sieta van Keimpema van FDF.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.