Terug

Volg Hart van Nederland

Stemmers ontmoeten hun KiesHart-match: klikt het of niet?

Verkiezingen

13 mrt 2023, 10:57

Om de verkiesbare politici in de Provinciale Statenverkiezingen beter te leren kennen, lanceerde Hart van Nederland Het KiesHart. Inmiddels zijn meer dan 150.000 mensen door de kieshulp gematcht met een kandidaat politicus. Maar betekent een match via Het KiesHart ook een match in het echt?

Nadat je bij Het KiesHart de vragenlijst invult word je namelijk niet alleen aan een politicus gekoppeld op basis van jouw politieke voorkeuren, maar ook op basis van persoonlijkheid. Het zou zomaar kunnen dat iemand met een andere politieke mening, toch je beste vriend zou kunnen zijn.

Doe de test van het KiesHart hier.

Om te testen of de kieshulp daadwerkelijk de juiste mensen aan elkaar koppelt, regelde Hart van Nederland ontmoetingen tussen kiezers en de aan hun gekoppelde kandidaat-politici.

'Huh? DENK?'

Machteld van Kooten werd erg verrast door de persoon waar ze aan gekoppeld werd. Dat was namelijk Ekrem Selimspahic, die verkiesbaar is voor DENK in de provincie Zuid-Holland. "Ik dacht echt: huh? DENK?" vertelt ze.

Terwijl zij erg voor het behoud van groen is, zet Ekrem zich vooral in voor het oplossen van de wooncrisis. "Zou je daar het groen voor gebruiken?", vraagt ze hem meteen kritisch. Zijn antwoord weet haar toch te verrassen. "Ik ben ook voor behoud van biodiversiteit, dus ik wil bouwen in de hoogte. Zo kunnen we dat behouden."

Na afloop van het gesprek is haar mening bijgesteld. "Ik kan nog niet zeggen of ik op DENK ga stemmen, maar ik zie zeker de match."

'Zeker een match'

De achttienjarige Emma Minkema werd gekoppeld aan Loes van Enckevort-Bouwens, die verkiesbaar is voor het CDA in Gelderland. Tijdens het gesprek merken ze meteen dat er een klik is. "Openheid, gezelligheid opzoeken en de interesse naar elkaar en vooruitdenkend", noemt Emma als overeenkomsten.

Na het invullen van Het Kieshart, klikt het dan ook echt tussen Emma en Loes? En hoe verloopt het gesprek tussen Ekrem en Machteld? Bekijk het in de video hieronder:

Face to face met je match uit Het KiesHart: klikt het of niet?
2:33
Face to face met je match uit Het KiesHart: klikt het of niet?

Minkema is blij dat ze Loes in het echt heeft kunnen spreken. "Ik had anders gewoon een papiertje erbij gepakt en gedacht 'tja.. wie wordt het? Niet omdat ik er geen interesse in heb, maar omdat ik het gewoon heel lastig vind om te bepalen: is dit dan hoe iemand echt denkt." Daar heeft ze nu een antwoord op.

"Ik weet wat je standpunten zijn en qua karaktereigenschappen denk ik ook dat ik daar echt achtersta en me daar fijn bij voel." Ze weet nu zeker dat haar stem naar Loes uitgaat.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.