Terug

Volg Hart van Nederland

Het KiesHart: welke volksvertegenwoordiger lijkt het meest op jou?

Het KiesHart: welke volksvertegenwoordiger lijkt het meest op jou?

Verkiezingen

23 feb 2023, 06:00

Update: Het Kieshart over de Tweede Kamerverkiezingen is hier te vinden

Woensdag 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen en uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat 60 procent van de Nederlanders geen enkele kandidaat op de kieslijst kent. Om de kloof tussen Nederland en de kandidatenlijst te verkleinen wordt donderdag een nieuwe kieshulp gelanceerd door Hart van Nederland: Het KiesHart. Daarmee zie je dat onze volksvertegenwoordigers ook gewoon mensen zijn, die op ons lijken.

De Provinciale Staten nemen beslissingen over allerlei zaken die voor jou en jouw provincie belangrijk zijn. Zo bepalen ze bijvoorbeeld wat er gebeurt met de natuur in jouw omgeving en waar er nieuwe woningen moeten komen.

Wie de personen zijn die deze beslissingen gaan maken, is voor veel mensen een raadsel. Dat is opvallend, want de helft van Nederland vindt het wel belangrijk om iemand te kennen, en ook te stemmen op iemand die op hen lijkt qua persoonlijkheid.

Polarisatie tegengaan

Daarom hebben Hart van Nederland en KiesKompas Het KiesHart ontwikkeld. Door de 'Die lijkt op mij'-vragenlijst in te vullen, kom je niet uit bij een politieke partij maar bij een persoon. Je wordt bijvoorbeeld gematcht op persoonlijkheid, ideologische standpunten en de mate van vertrouwen in de overheid. Zo ontdek je welke drie kandidaat-politici het meest op jou lijken. Daarom is de uitkomst geen stemadvies, maar laat het zien dat volksvertegenwoordigers los van hun politieke standpunten op ons kunnen lijken als mens.

Doe de test van het KiesHart hier.

Hart van Nederland hoopt polarisatie tegen te gaan, door te focussen op overeenkomsten in plaats van op verschillen, zegt hoofdredacteur Marc Veeningen. "Traditionele politieke partijen lijken steeds minder belangrijk te zijn voor kiezers. Daarentegen wordt steeds meer naar de mens achter de politicus gekeken. Wie zijn ze, hoe staan ze in het leven, hoe denken ze? Het KiesHart helpt zo de kandidaat te vinden die bij jou als persoon past."

Wat houden de Provinciale Statenverkiezingen eigenlijk in? In deze explainer legt politiek verslaggever Merel Ek uit waar je precies op stemt:

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.