Terug

Volg Hart van Nederland

Radicaal-rechts groeit, centrumrechts blijft grootste in Europa

Verkiezingen

9 juni 2024, 21:21

De centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP) blijft de grootste fractie binnen het Europees Parlement, zo blijkt uit de eerste prognose op basis van exitpolls van de Europese verkiezingen. Radicaal-rechts wint, terwijl liberalen en groenen flink verliezen.

De fractie met geestverwanten van PVV-leider Geert Wilders (ID) en de rechts-conservatieve ECR met onder meer de SGP groeien volgens de prognose allebei. De PVV boekt in Nederland volgens de exitpoll ook al forse winst, maar moet GroenLinks-PvdA laten voorgaan.

De EVP van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie is al decennia de machtigste fractie en lijkt er zelfs wat zetels bij te krijgen. De liberale fractie, waar VVD en D66 deel van uitmaken, blijft op 82 van de 720 zetels steken. Nu hebben ze 102 van de 705 zetels.

Wil jij Hart van Nederland op het startscherm van je telefoon?

Ben jij fan van de website van Hart van Nederland en wil je die standaard op het startscherm van je telefoon? Dat kan! Op deze manier download je Hart van Nederland op iOS of Android en heb je altijd een icoontje op je startscherm staan, net als andere nieuwsapps.

Groen verliest

De centrumlinkse fractie, waar de PvdA in zit, blijft volgens de prognose met 135 zetels royaal de tweede fractie. De Groenen (met GroenLinks) verliezen fors. Ze lijken op 53 zetels uit te komen, terwijl ze nu, in een kleiner EP, 71 zetels hadden.

Alle ogen waren bij deze Europese verkiezingen gericht op de rechts-radicalen, waar naast de PVV ook de partij van de Italiaanse Giorgia Meloni en die van de Franse Marine Le Pen toe worden gerekend. Er werd een ruk naar rechts verwacht. Die lijkt uit te blijven.

De rechts-conservatieve ECR komt volgens deze prognose uit op 71, terwijl ze er nu 69 hebben. De ID-fractie groeit meer: van 49 naar 62 zetels.

Fracties

Voor de precieze omvang is wel bepalend welke partijen in welke fractie terechtkomen. Zo hoort de grote radicaal-rechtse partij in Duitsland nu niet bij een van de fracties, maar komt de partij die straks mogelijk wel versterken.

De eerste voorlopige uitslagen worden zondagavond rond kwart over elf verwacht. Dan zijn alle stemlokalen in alle lidstaten gesloten.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.