Terug

Volg Hart van Nederland

Meerderheid wil totaal vuurwerkverbod, grote partijen zijn tegen

Verkiezingen

16 nov 2023, 16:48

Als het aan een kleine meerderheid van het Hart van Nederland-panel ligt komt er een totaalverbod op vuurwerk, en een vergelijkbaar beeld komt naar voren uit uitslagen van StemWijzer. Echter zal de kans klein zijn dat er na de verkiezingen ook zo'n verbod zal komen, als gekeken wordt naar de verkiezingsprogramma's van de grootste partijen.

Van de respondenten van het Hart van Nederland-panel is 53 procent voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk, en 44 procent tegen. Van de mensen die de StemWijzer invullen is 47 procent voor en 45 procent tegen, al is dit geen representatief onderzoek.

Wat vinden de partijen?

De meeste partijen die hoog staan in de peilingen zijn net als De Wit tegen een algeheel vuurwerkverbod. GroenLinks-PvdA is de enige partij in de top vijf van Peilingwijzer die vindt dat consumentenvuurwerk moet worden vervangen door bijvoorbeeld professionele vuurwerkshows.

Nieuwkomer NSC van Pieter Omtzigt is tegen een verbod en gelooft meer in handhaving van de huidige regels. VVD, PVV en BBB zijn al langer uitgesproken tegenstander van een verbod.

'Terug bij af'

Oogarts Tjeerd de Faber vindt het jammer dat de meeste grote partijen tegen een verbod zijn. Hij werkt in Het Oogziekenhuis Rotterdam en heeft al veel leed voorbij zien komen rondom de jaarwisselingen. "Tijdens corona was er een tijdelijk vuurwerkverbod, je zag toen ook duidelijk minder slachtoffers. Afgelopen jaarwisseling was dit verbod er niet meer en waren we weer terug bij af", aldus De Faber. Hij pleit al jaren voor een permanent landelijk vuurwerkverbod om oogletsel door vuurwerk te voorkomen.

Vuurwerkverkopers zijn begrijpelijkerwijs fel tegen zo'n verbod. "Als je het verbiedt vergroot je de illegale markt", vreest verkoper Jan de Wit. "Legaal vuurwerk in Nederland is allang niet meer de boosdoener, we verkopen alleen nog maar sier", legt De Wit uit.

Volgens hem toont het verbod op verkoop van knalvuurwerk aan dat daarmee het probleem niet is opgelost. "Het illegale vuurwerk en het vuurwerk uit Duitsland en België zorgt voor de grootste problemen." Volgens hem zal de vuurwerkschade jaarlijks alleen maar toenemen bij een verbod. "De overheid verliest de controle."

Voorlichting

Helpt voorlichten dan beter? Politie Eenheid Den Haag is begonnen met hun campagne "het is maar vuurwerk", waarbij ze samen met een vuurwerkexpert optrekken om mensen in de regio bewust te maken van de gevaren van vuurwerk. Ze richten zich vooral op het bezit van illegaal vuurwerk wat steeds zwaarder wordt.

"De kracht van sommige van dit 'vuurwerk' is zodanig dat hele huizen ontwricht kunnen geraken", vertelt agent Tolga Koklu aan Hart van Nederland. Hij maakt zich ook zorgen om de veiligheid van zijn collega's. "In de Politie Eenheid Den Haag raakten afgelopen jaar vijftien politieagenten gewond door illegaal vuurwerk."

Weten welke Tweede Kamerkandidaat het meest op jou als persoon lijkt? Doe hieronder het KiesHart:

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.