Terug

Volg Hart van Nederland

In deze Haagse wijken mag je geen vuurwerk afsteken met oud en nieuw

In deze Haagse wijken mag je geen vuurwerk afsteken met oud en nieuw

nieuws

14 sep 2023, 22:30

In zes wijken in Den Haag mogen mensen bij de komende jaarwisseling waarschijnlijk geen vuurwerk afsteken. De vuurwerkvrije wijken zijn een proef. Eigenlijk wil de gemeente Den Haag dat er een landelijk vuurwerkverbod komt, maar zolang dat er niet is, heeft een verbod in de hele stad geen zin, vandaar de keuze voor vuurwerkvrije wijken.

De zes geselecteerde wijken zijn het Regentessekwartier, het Zeeheldenkwartier, Benoordenhout, de Archipelbuurt, de Vogelwijk en Bohemen en Meer en Bos.

Daar wonen in totaal ongeveer 59.000 mensen. In alle zes de buurten is een meerderheid van de bewoners voor een vuurwerkvrije zone in de wijk, kwam naar voren uit een onderzoek dat de gemeente had laten doen.

Vorig jaar was het eerste jaar na twee jaar vuurwerkverbod door corona. Er was veel discussie of het vuurwerkverbod moest blijven omdat het veel vuurwerkslachtoffers scheelde in de zorg:

Ziekenhuizen hebben handen vol aan vuurwerkslachtoffers: 'We zijn terug bij af'
1:30
Ziekenhuizen hebben handen vol aan vuurwerkslachtoffers: 'We zijn terug bij af'

Niet streng handhaven

In de zes wijken mag van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur geen vuurwerk afgestoken. Daarvoor en daarna is vuurwerk afsteken sowieso overal verboden. De gemeenteraad moet nog instemmen met het plan.

Den Haag zal niet streng handhaven op het vuurwerkverbod, zegt de gemeente er wel bij. Als dat wel gebeurt, zou de politie minder menskracht hebben om te controleren in de 52 vuurwerkvrije zones, zoals in natuurgebieden, rond kinderboerderijen, bij maneges en in de buurt van ziekenhuizen.

Vier Haagse buurten willen komende jaarwisseling een vreugdevuur bouwen. Dit zijn Scheveningen, Duindorp, Escamp en Laakkwartier. De gemeente staat hier positief tegenover, maar met een paar voorwaarden. Zo geldt een maximale omvang van de houtstapels, en worden de vuren afgeblazen bij meer dan windkracht 5.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.