Terug

Volg Hart van Nederland

Gesprekspartners formatie teleurgesteld om besluit Omtzigt: 'Verbijsterend dit'

Verkiezingen

6 feb 2024, 20:37

PVV, VVD en BBB hebben vol verbazing gereageerd op het besluit van NSC om zich terug te trekken uit de formatiegesprekken. "Ik begrijp er helemaal niets van", schrijft Geert Wilders op X.

PVV-leider Geert Wilders zegt helemaal niets te begrijpen van het besluit van NSC-voorman Pieter Omtzigt om niet verder te praten over een rechts meerderheidskabinet. "Ongelooflijk wat teleurstellend", schrijft hij op X. "Nederland wil dit kabinet."

Ook Dilan Yesilgoz heeft gereageerd op het besluit van Pieter Omtzigt. "Ik ben zeer verbaasd", schrijft Yesilgoz op X. "We zaten middenin constructieve gesprekken, ook vandaag. Hoop dat we snel om tafel kunnen om te horen wat hier precies aan de hand is."

'Verbijsterend dit'

BBB-leider Caroline van der Plas is eveneens verrast door het besluit van NSC om met de coalitie-gesprekken te stoppen. "Het is voor ons een totale verrassing dat Pieter Omtzigt besloten heeft van tafel te gaan en niet meer te praten. Dit terwijl we tot en met vandaag constructief spraken in een goede sfeer. Verbijsterend dit", schrijft ze op X.

Ook andere partijen laten van zich horen op het sociale mediaplatform. "Meer bezig met een ander de schuld geven dan problemen oplossen", sneert Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA). "Problemen kunnen niet blijven wachten op formatie. Nederland verdient leiderschap en oplossingen." Ook Rob Jetten (D66) is verbijsterd. "Elk kabinet krijgt vroeg of laat te maken met financiële uitdagingen. Dat kan toch geen reden zijn om geen nieuwe regering te vormen?"

Tegenvallende financiële situatie

Aanleiding voor het staken van de gesprekken voor NSC is de tegenvallende financiële situatie van de overheid. De vier partijen hebben daar recent van de ministeries informatie over gekregen. Omtzigt meldt dat hij daarvan is geschrokken. Hij wil nu eerst het verslag van informateur Ronald Plasterk afwachten. Die zou sowieso binnenkort met zijn eindverslag komen.

Plasterk hoorde vertrek 'via een appje'

Plasterk zegt "een beetje verbaasd" te zijn over het vertrek van NSC uit de onderhandelingen over een nieuw kabinet. Hij spreekt van "een warrig verhaal" van de partij van Pieter Omtzigt, en spreekt tegen dat cruciale informatie over de huidige financiële situatie van het land pas op het laatste moment is gedeeld:

Plasterk verbaasd over besluit NSC
3:46
Plasterk verbaasd over besluit NSC

Plasterk zegt het nieuws over het vertrek van NSC "via een appje" te hebben vernomen, en verbaast zich er ook over dat NSC er verder "via de media" over communiceert. Hij heeft de leiders van alle vier de onderhandelende partijen, dus ook Omtzigt, uitgenodigd om woensdagavond te komen praten over de ontstane situatie.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.