Terug

Volg Hart van Nederland

BBB wil 'fractievoorzittersmanifest' en met PVV, VVD, NSC en verkenner zorgen bespreken

BBB wil 'fractievoorzittersmanifest' en met PVV, VVD, NSC en verkenner zorgen bespreken

Verkiezingen

30 nov 2023, 12:16

BBB roept PVV, VVD en NSC op om aan tafel te gaan om samen met de verkenner de zorgen te bespreken die er leven over een mogelijke samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Dit moet onder meer gaan over de rechtsstatelijkheid en de twijfels die de drie partijen hierover hebben bij de PVV-plannen.

Het overleg moet nog tijdens de verkenningsfase plaatsvinden en moet leiden tot een 'fractievoorzittersmanifest'. Dat heeft BBB-leider Caroline van der Plas meegegeven in haar gesprek met verkenner Ronald Plasterk.

Van der Plas erkent dat zo'n gezamenlijk overleg niet gebruikelijk is tijdens een verkenning, omdat in deze fase nog niet echt over de inhoud wordt gesproken. Maar haar BoerBurgerBeweging vindt dit wel nodig, omdat de zoektocht naar mogelijke coalities nu al vast lijkt te lopen door blokkades van partijen.

Onbestaanbaar

Zo wil de VVD niet meedoen in een coalitie met de PVV, maar die alleen gedogen vanuit de Tweede Kamer. Van der Plas blijft erbij dat ze dit soort blokkades "onbestaanbaar" vindt., schrijft ze in haar brief aan de verkenner. BBB wil graag meeregeren maar wil ook meer zekerheden over de bedoelingen van de PVV.

Van der Plas vindt dat de kiezer "een duidelijk signaal heeft gegeven" en in meerderheid voor "een centrumrechtse regering" is. Het gesprek waartoe ze oproept is in haar ogen geen formatiegesprek maar kan een opening forceren "naar een eerste stap richting het formatieproces".

Ze wijst erop dat op deze manier al succesvol is geweest tijdens de coalitievorming in Flevoland. BBB won dit voorjaar met grote overmacht de provinciale verkiezingen en bestuurt nu in tien van de twaalf provincies mee in coalities "met partijen vanuit alle kanten van het politieke spectrum".

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.