Terug

Volg Hart van Nederland

'De verkeerssituatie is hier al tien jaar absurd'

'De verkeerssituatie is hier al tien jaar absurd'

Weerbericht

22 mrt 2017, 21:44

Bewoners van de Nieuwemeerdijk in Badhoevedorp zijn radeloos nu ze al tien jaar lang met de gevaren moeten leven van voorbijrazend verkeer pal voor hun voordeur. Sinds de gemeente de snelheid heeft teruggeschroefd naar 30km/u en wegversmallingen in de vorm van zogenoemde chicanes heeft geplaatst, zijn ongelukken aan de orde van de dag. Auto-ongelukken, geramde voorgevels, aangereden fietsers, doodgereden katten; de lijst aan ongevallen en incidenten is eindeloos. De praktijk leert dat weggebruikers hun snelheid niet terugschroeven, maar juist gas bij doen om zo eerder dan de tegenligger bij de versmalling te zijn. De situatie is vooral tijdens de spits levensgevaarlijk. De weg op de dijk is sowieso al smal en met het vele sluipverkeer van de A9 houden buren hun hart vast wanneer schoolgaande kinderen ‘s middags huiswaarts fietsen.

Documentaire

Toch zijn de meeste bewoners in hun strijd tegen de gemeente murw geslagen, omdat een decennium lang tevergeefs is getracht iets te veranderen. Zo niet Martijn Akerboom, relatief nieuw in de buurt. Hij stond paf toen hij vlak voor zijn huis de verkeerssituatie zag. “Ik wist dat ik twee jaar geleden een huis langs een drukke weg had gekocht, maar de verkeerssituatie is hier echt absurd.”, zegt hij. Met een documentaire, die hij met nog drie strijdbare buurtbewoners maakte, probeert hij extra druk bij de gemeente te genereren. De oplossing volgens hem: "Weg met de chicanes en maak er een 50km/u-weg van, zodat de politie wél komt handhaven." 'Nooit is er iets wezenlijks veranderd'

- Martijn Akerboom, buurtbewoner

De gemeente, op haar beurt, onderkent de problemen. Niet alleen de Nieuwemeerdijk in Badhoevedorp, maar de hele Ringdijk - zo'n 60 kilometer lang - kampt met verkeersproblemen. "We zijn al twee jaar bezig met een Ringdijkvisie", aldus een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer. "Maar de weg doorkruist vele woonkernen en overal wil men wat anders." Komende maandag wordt de eerste terugkoppeling gegeven aan de raadsleden die hun vragen hebben gesteld over de verkeerssituatie en aan de betrokken bewoners. Martijn heeft er een hard hoofd in: "Al tien jaar lang zijn mensen hier zoetgehouden met visies en nieuwe plannen, maar nooit is er iets wezenlijks veranderd."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.