Terug

Volg Hart van Nederland

Verkeerspsycholoog wil 130 km/u op snelweg niet terug: 'Lijkt me niet slim'

nieuws

16 apr 2024, 12:22

Het is dinsdagochtend het gesprek van de dag: de maximumsnelheid op de snelweg overdag van 100 naar 130 kilometer per uur verhogen of niet? Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen legt in de 538 Ochtendshow uit waarom dat volgens hem geen slimme maatregel zou zijn.

"De voornaamste reden zoek ik niet in de stikstof, maar meer in de verkeersveiligheid", begint de verkeerspsycholoog. "Onlangs hebben we de verkeersveiligheidscijfers gekregen en die waren niet optimistisch. Het was iets beter dan het jaar daarvoor, maar de cijfers van het aantal doden was wel heel hoog."

'Mensen gewend aan 100 km/u'

Volgens Tertoolen loop je met de verhoging van de maximumsnelheid sowieso al meer risico en is de kans op ernstige ongelukken ook groter. "En er zijn nog meer redenen voor, want de belangrijkste oorzaak van (dodelijke) ongelukken zijn snelheidsverschillen en niet zo zeer de hoge snelheid", gaat hij verder.

"Je ziet op de snelweg dat heel veel mensen gewend zijn aan die 100 kilometer per uur. Er is wel een kleine groep die 120 of meer rijdt, maar de grootste groep houdt zich netjes aan de snelheid. De snelheidsmaniakken zullen bij een verhoging weer 130 kilometer per uur gaan rijden, wat resulteer in grote snelheidsverschillen."

'Langzamer rijden goedkoper'

Als laatste reden noemt Tertoolen dat langzamer rijden ook beter is voor je portemonnee. "De benzineprijzen rijzen de pan uit en worden ook alleen nog maar hoger, als je de berichten mag geloven. Je jaagt er heel wat meer benzine doorheen als je harder rijdt dan we nu doen", besluit hij.

Vorige maand was stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) nog kraakhelder over de 130 kilometer regel: "Die luxe kunnen we ons niet veroorloven. Het stikstofbad zit zó vol dat zelfs dat kleine druppeltje er niet meer bij kan." Zij wil de maatregel dus niet aanpassen.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.