Terug

Volg Hart van Nederland

Verdachte doodschieten Bas van Wijk (24) voor het eerst voor rechter

Verdachte doodschieten Bas van Wijk (24) voor het eerst voor rechter

112

4 nov 2020, 06:59

De man die heeft bekend dat hij de 24-jarige Bas van Wijk in Amsterdam heeft doodgeschoten, staat woensdag voor de rechtbank. Het is de eerste openbare zitting sinds het dodelijke schietincident op 8 augustus in het drukbezochte recreatiepark de Oeverlanden bij de Nieuwe Meer. De dood van Van Wijk leidde tot grote verontwaardiging. In zijn woonplaats Badhoevedorp werd een stille tocht voor hem georganiseerd. En op het Museumplein vond een demonstratie plaats onder het motto ‘Gerechtigheid voor Bas’. Volgens het OM wilde hij voorkomen dat een horloge van een van zijn vrienden werd gestolen. Dit horloge bleek een imitatie-Rolex.

Lees ook: Vrienden zagen hoe Bas (24) werd doodgeschoten: ‘Dit krijg je niet van je netvlies’

Enkele dagen na de schietpartij werd de vermeende schutter opgepakt. De 20-jarige Samir El Y. uit Hoofddorp bekende al snel te hebben geschoten. Justitie verdenkt hem van moord dan wel doodslag, afpersing en het overtreden van de wet wapens en munitie. Op aanwijzen van de verdachte vond de politie in een verborgen ruimte in een auto een vuurwapen en het horloge.

Wapenhandel

Afgelopen weekend verschenen berichten in de Amsterdamse media dat El Y. daarnaast wordt verdacht van wapenhandel en bedreiging met geweld. Foto’s op zijn telefoon zouden er volgens het OM op duiden dat hij afgelopen zomer negen wapens verhandelde. Verder kwam naar voren dat El Y. zijn wapen op de bewuste dag ook op drie andere vrienden van Van Wijk zou hebben gericht. Zo dreigde hij een van hen door de knie te schieten. Om zijn woorden kracht bij te zetten, schoot hij volgens het OM een kogel in de grond. De zaak wordt woensdag nog niet inhoudelijk behandeld. Het betreft een inleidende zitting waarin de officier van justitie de tenlastelegging bekendmaakt. Ook wordt de stand van het onderzoek toegelicht. Paf, paf, paf Eerder vertelde een kennis in Hart van Nederland wat er die middag gebeurde. ''Ik had net een verfrissende duik genomen met mijn vriendin toen we snel achter elkaar drie knallen hoorde. Het ging zo van 'paf, paf paf', drie schoten." Luister hier haar hele verhaal (tekst gaat verder onder video):

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.