Terug

Volg Hart van Nederland

Veel kinderen speciaal onderwijs niet opgehaald door staking: 'Steeds minder begrip bij de ouders'

nieuws

15 dec 2022, 12:59

Kinderen hadden het donderdagochtend weer moeilijk om op het speciaal onderwijs of de dagbesteding te komen. Voor de derde keer in een maand tijd staakten chauffeurs van de busjes. "Nog meer ouders hebben besloten om hun kind thuis te laten omdat ze het wel een beetje zat zijn. Er is vanuit ouders en leerlingen iets minder begrip voor de situatie van chauffeurs", zegt Elijah Delsink, voorzitter van de vereniging Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO).

De chauffeurs die bij FNV zijn aangesloten, legden donderdag het werk neer. Ze willen onder meer volledig doorbetaald worden als ze ziek zijn. De vakbond dreigt met een meerdaagse staking in januari als de werkgevers niet toegeven. De werkgevers, verenigd in het verbond KNV Zorgvervoer en Taxi, houden vast aan afspraken die met CNV zijn gemaakt. Die vakbond ging wel akkoord met het cao-voorstel.

Dan maar thuis

Door de staking zijn veel kinderen donderdagochtend niet opgehaald. Volgens Delsink moesten anderen soms meer dan anderhalf uur wachten, "waardoor leerlingen en ouders hebben besloten: blijf dan maar thuis. Want moet je op de terugweg ook zo lang wachten?"

Half november hielden chauffeurs van de FNV en CNV samen een regionale staking in Noord-Holland, Overijssel, Gelderland en Zeeland. De FNV hield zo'n twee weken geleden een nieuwe actiedag, verspreid over het hele land.

Draagvlak neemt af

De LBVSO had de FNV gevraagd om andere acties te houden, waar kinderen niet de dupe van zouden worden. Doordat er nu toch wordt gestaakt, slinkt het begrip. Delsink: "Ook is er minder begrip omdat chauffeurs, op een enkeling na, niet van tevoren wilden aangeven of ze gingen staken. Die informatie is voor onze kinderen cruciaal." De kinderen die door de staking worden getroffen, kunnen bijvoorbeeld autisme, ADHD of het syndroom van Down hebben. Zij hebben veel structuur in hun dag nodig.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.