Terug

Volg Hart van Nederland

Van badplaats naar spookdorp: Cadzand loopt leeg

nieuws

6 jan 2023, 18:38

Het wordt steeds stiller op straat in het Zeeuwse Cadzand. Afgelopen jaar hebben 48 mensen zich uitgeschreven uit het dorp, daardoor telt het dorp officieel nog maar 689 inwoners. Naast vertrekkende inwoners, kopen steeds meer mensen een woning in Cadzand als tweede huis of vakantiehuis. Daardoor staan volgens inwoner Jan Voerman tientallen woning vaker leeg dan gevuld.

In de zomer een vakantiedorp, maar 's winters een spookdorp. "Sommige mensen hebben gewoon geen buren meer omdat het huis naast hun verhuurd wordt. Het begint meer een vakantiedorp te worden dan kustdorp en dat kan gewoon niet."

Naast buren zijn er ook steeds minder voorzieningen. Zelfs de plaatselijke bakker vertrekt 's winters naar Aruba en sluit dan de zaak in Cadzand. De inwoners die overblijven, blijven zonder vers brood zitten. "Misschien nog een jaar of twee en dan sluit hij de bakkerij voorgoed", denkt een bewoner.

Zonder buren

Voerman (60) woont al zijn hele leven in het Zeeuwse dorp: "Ik vind het ongelofelijk wat er in de zestig jaar dat ik hier woon gebeurd is met het dorp". Ook inwoner Nelly van Liere baalt van de leegloop. Ze woont al 25 jaar in Cadzand en inmiddels een groot deel van het jaar zonder buren aan één kant. "Tegenover ons staan ook een aantal huizen leeg. Dat komt omdat de huizen superduur zijn en wanneer ze verkocht worden dit vaak gebeurt door buitenlanders, voornamelijk Belgen en Duitsers. Die gebruiken het vooral als tweede woning waardoor veel huizen vaak leeg staan".

Ook de lokale voetbalclub VV Cadzand merkt de leegloop van het dorp. Ze zien hun ledenaantal krimpen en zijn drie jaar geleden gefuseerd met twee andere clubs in omliggende dorpen om de teams te kunnen vullen. Bestuurslid Angelo Martlé maakt zich zorgen om de toekomst: "Ik woon al van jongs af aan hier, je ziet het allemaal veranderen. Mensen die al jaren op de club kwamen en lid waren, verkopen hun huis voor goed geld en vertrekken".

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.