Terug

Volg Hart van Nederland

TUI past 'koloniale' reisbeschrijvingen aan na kritiek op tekst over Suriname

nieuws

18 apr 2024, 11:05

Reisbureau TUI heeft teksten bij tientallen reizen naar landen met een koloniaal verleden herschreven, dat meldt NU.nl. Vorige maand kreeg TUI op sociale media bakken met kritiek over zich heen. Het bedrijf maakte 'met het schaamrood op de kaken' excuses voor de beschrijvingen die bij de reizen naar Suriname waren gezet.

Bij die excuses meldde TUI ook dat alle teksten op de website gecontroleerd en waar nodig herschreven zouden worden. Dat herschrijven is nu dus gebeurd. Het gaat volgens NU.nl om tientallen teksten waar onderdelen in stonden die het slavernijverleden zouden verheerlijken.

In de beschrijving van de rondreis door Suriname stond dat Nederlandse vakantiegangers in de schoenen konden stappen van "onze dappere voorouders". Ook was te lezen: "Aan de Nederlandse invloeden ontkom je niet in Suriname. Onze koloniale voorouders stichtten er honderden plantages die het beeld van het Commewijnedistrict bepaalden". Onder meer Kick Out Zwarte Piet (KOZP) reageerde verontwaardigd.

'Indianen' wordt 'inheemse bevolking'

Waar in omschrijvingen eerst teksten stonden als 'koloniaal gebouw' en 'indianen', zijn die nu vervangen door 'historisch gebouw' en 'inheemse bevolking'. Zinnen als 'stap in de schoenen van onze dappere voorouders' en 'hier op de historische plantages maak je de leukste praatjes, in het Nederlands natuurlijk' zijn helemaal weggehaald.

Een woordvoerder van TUI spreekt van 'een zorgvuldig proces waar een team van verschillende collega's en afdelingen de afgelopen weken mee bezig is geweest'.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.