Terug

Volg Hart van Nederland

In deze steden zijn ze het meest trots op hun stad

In deze steden zijn ze het meest trots op hun stad

nieuws

26 nov 2019, 11:29

Anders dan je misschien zou verwachten, zijn het niet de Amsterdammers of Rotterdammers die het meest trots zijn op hun eigen stad. Lokale trots vind je juist onder de rivieren. Dat blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Het bureau onderzoekt om de twee jaar de reputatie van de honderd grootste gemeenten. Voor de meting zijn bijna 16.000 mensen ondervraagd.

Goede sfeer in het zuiden

Onder de top drie van gemeenten met de beste reputatie onder eigen inwoners staan Den Bosch, Maastricht en Groningen. "De inwoners van deze twee zuidelijke steden hebben de meeste waardering voor hun stad en voelen er ook de sterkste binding mee", vertelt merkadviseur Hendrik Beerda. Bosschenaren waarderen hun woonplaats om de zachtmoedige sfeer en het goede museumaanbod. Maastricht krijgt van haar inwoners de hoogste scores op het gebied van sfeer en het horeca- en winkelaanbod. De stad Groningen staat op plaats drie als het gaat om trots. Groningers zijn vooral blij met hun medebewoners. "Hoewel Noordelingen steevast als nuchter en ietwat kil worden betiteld, is opmerkelijk genoeg het gevoel voor de medemens juist het sterkst in de meest noordelijke stad van het land", aldus Beerda.

Kleine stad, grote trots

Opvallend is dat van de vier grote steden alleen Utrecht in de top tien staat. "In de iets kleinere steden voelen mensen zich meer op hun gemak en hebben ze een sterkere band met hun medebewoners", zegt Beerda daarover. Lees ook: Van vrijstaand huis tot bezemkast: dit kun je kopen voor 150.000 euro Rotterdam staat op de elfde plaats en daarmee zijn de inwoners van de havenstad trotser op hun stad dan Amsterdammers. Ze zijn tevredener op het evenementenaanbod en het woningaanbod.

'Amsterdammers zijn toeristen zat'

Inwoners van Amsterdam vinden dat de opgewekte sfeer die zo kenmerkend was voor de hoofdstad steeds meer verdwijnt. De grachten en het culturele leven krijgen nog wel een hoog rapportcijfer, maar de huisjesmelkers en toeristen zouden de sfeer verpesten. "Terwijl Amsterdammers het winkelaanbod in 2011 nog het hoogst waardeerden van alle steden, is de stad op winkelgebied nu naar de middenmoot afgegleden," merkt de merkadviseur op. "De Amsterdammers zijn alle Nutella-winkels voor toeristen duidelijk zat." Lees ook: 'Koophuis niet meer te betalen voor Jan Modaal' Opvallend is dat Hagenezen hun stadsgenoten al acht jaar lang het laagste rapportcijfer geven. "De oorzaak hiervan is dat de stad geen echte eenheid vormt doordat inwoners geen gevoel van samenhorigheid hebben", stelt Beerda. ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.