Terug

Volg Hart van Nederland

Tienduizenden meldingen van geluidsoverlast: Zandvoort grootste klager

nieuws

17 nov 2019, 23:00

De politie heeft in de eerste helft van 2019 dagelijks gemiddeld 320 meldingen van geluidsoverlast binnengekregen. In totaal gaat het om meer dan 58.000 telefoontjes. Dat blijkt uit politiecijfers opgevraagd door LocalFocus. In Zandvoort en de gemeente Groningen werd het afgelopen jaar het meest geklaagd over geluidsoverlast. Zeven op de duizend inwoners schakelde op deze plekken de politie in. Ter vergelijking: in de rest van Nederland lag dit gemiddelde op drie meldingen per duizend inwoners. In het onderstaande kaartje kan je zien hoe vaak de politie bij jou in de buurt een melding kreeg van overlast door geluid. Omgevingsdienst IJmond, de organisatie die voor vijftien gemeenten in West-Nederland meldingen zoals geluidsoverlast in kaart brengt, bevestigd dit beeld. Volgens Egon van Zon, woordvoerder van de Omgevingsdienst, zijn in het eerste halfjaar van 2019 606 meldingen van geluidsoverlast binnengekomen uit de vijftien gemeenten. Meer dan de helft hiervan blijkt afkomstig uit Zandvoort: 346 meldingen. Een gros daarvan, 287 meldingen, gingen alleen al over het circuit van Zandvoort. Lees ook: Omwonenden Schiphol zijn het zat en meten vliegtuigherrie zelf

Gevaren geluidsoverlast

Overlast door geluid kan niet alleen je nachtrust, concentratie of woonplezier verstoren, op de lange termijn kan het zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het kan onder andere leiden tot gehoorbeschadiging en vergroot de kans op hart-en vaatziekten. Gemiddeld worden er jaarlijks 84 hartinfarcten veroorzaakt door blootstelling aan geluid en wegverkeer, dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Geluidsoverlast door wegverkeer staat zelfs op de tweede plaats van een ranglijst van factoren in de leefomgeving die de meeste ziektelast met zich meebrengen.

Zelf geluidsoverlast?

De komende weken onderzoekt Hart van Nederland, in samenwerking met LocalFocus, waar en waarom Nederlanders geluidsoverlast ervaren. Ervaart u zelf overlast? Op de onderstaande kaart kan je invullen waar je de overlast door geluid ervaart en wat of wie de boosdoener is. Foto: Montecruz Foto/Flickr

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.