Terug

Volg Hart van Nederland

Tienduizenden handtekeningen om sensor voor diabetici in basispakket te krijgen

nieuws

21 mei 2019, 10:22

Al ruim 43.000 mensen hebben een petitie ondertekend om de glucosesensor voor diabetespatiënten met type 1 diabetes (T1D) in het basispakket te krijgen. In onze buurlanden wordt het gewoon vergoed, maar in Nederland gebeurt dat alleen in enkele speciale gevallen. En dat terwijl het het leven van veel mensen kan verbeteren. ''De glucosesensor is essentieel voor mensen met type 1 diabetes. Het biedt een betere gezondheid en kwaliteit van leven, minder complicaties, en veiliger werken, slapen en sporten. Het is geen gadget het is bittere noodzaak'', is te lezen in de petitie.

Te duur

Orietta Koster, een van de oprichters van de petitie, kan bijvoorbeeld alleen met een sensor een veilige zwangerschap hebben. Zij kan de sensor à €4000 per jaar nog net betalen, al moet ze er veel voor laten. Zo kan zij niet op vakantie gaan. ''Al mijn vakantiegeld gaat rechtstreeks naar het potje voor de sensor. Veel mensen hebben niet eens deze mogelijkheid.'' Zo heeft de 19-jarige studente Robin Smits niet het geld om zo’n sensor het hele jaar te hebben. Zonder zo’n sensor moet je prikken, maar dat is alleen een momentopname. Voor de gezondheid is het negatief omdat er een veel grotere kans op hartfalen en andere complicaties is. Daarnaast bestaat het risico op snelle daling van je bloedsuiker, bijvoorbeeld als je alcohol hebt gedronken, en kan je bewusteloos raken.

Beste behandeloptie

Met de petitie moet geregeld worden wanneer arts en patiënt de sensor als beste behandeloptie zien, de patiënt de sensor die het beste bij hem of haar past vergoed krijgt. Op dit moment doet de overheid dat alleen voor mensen onder de 18 jaar, mensen met slecht ingesteld diabetes type I en zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.