Terug

Volg Hart van Nederland

Tiamo (11) bezorgd om lange wachtlijsten transgender behandeling

nieuws

31 mei 2018, 18:35

Organisaties die opkomen voor de belangen van transgenders slaan woensdag alarm vanwege de lange wachtlijsten voor behandelingen. Iemand die daarover kan meepraten is de 11-jarige Tiamo, geboren als Cheyenna. Tiamo zou zich dolgraag thuis willen voelen in zijn eigen lichaam, maar door die enorme wachtlijsten wordt het er niet makkelijker op. "Als transgender kun je in Nederland alleen terecht in Amsterdam en Groningen, maar die wachtlijsten zijn veel te lang. Het duurt ruim een jaar voor je terecht kunt voor een eerste gesprek," vertelt Karin, de moeder van Tiamo. Lees ook: Transgenders in Nederland slaan alarm Ze maakt zich zorgen over de lange wachttijden. ''Voor kinderen die transgender zijn, is het belangrijk om puberteitsremmers te krijgen voor ze in de puberteit raken. Voor mijn zoon zou het verschrikkelijk zijn als hij borsten zou krijgen, die vervolgens operatief verwijderd zouden moeten worden." Tiamo's autisme speelt daarnaast ook mee. "Mede omdat hij autistisch is, zou hij dat niet begrijpen, want hij is gewoon een jongen. Wat de menstruatie met hem zou doen kun je dan wel raden. Alleen Amsterdam mag deze remmers voorschrijven, maar door de wachttijd zijn veel kinderen te laat, met alle psychische en lichamelijke gevolgen van dien," vertelt zijn moeder.

Wachtlijst van 111 weken

De belangenorganisaties willen daarom snelle en doortastende maatregelen van minister Bruno Bruins van Medische Zorg, zorgverzekeraars en het VUmc, het medische centrum in Amsterdam. "Wanneer je in Nederland transgenderzorg nodig hebt is behandeling verder weg dan ooit. Het VUmc Genderteam heeft mensen op de wachtlijst laten weten geen inschatting meer te kunnen geven over wanneer hun behandeling start. Dit is het onvermijdelijke besluit nadat in een half jaar tijd de wachtlijst opliep van 52 naar 111 weken", zeggen Transvisie, Transgender Netwerk Nederland en COC Nederland.

Zelfmoordcijfers

Wachtenden kregen deze week een brief over nog langere wachttijden. De organisaties maken zich grote zorgen over het welzijn van de mensen op de wachtlijst van het VUmc. Ze ”sluiten niet uit dat dit de pogingen tot zelfmoord onder deze groep zal doen toenemen”. Het zelfmoordcijfer onder transgenders ligt al jaren een stuk hoger dan de rest van de Nederlanders. Zo’n 21 procent van de transgenders heeft al een keer een zelfmoordpoging ondernomen. 69 procent heeft het wel eens overwogen.

Tips

Patiëntenorganisatie Transvisie heeft op haar website tips en adviezen voor mensen die momenteel op de wachtlijst staan. Klik hier voor meer informatie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.