Terug

Volg Hart van Nederland

Eén jaar na het The Voice-schandaal en er is nog niemand veroordeeld

112

19 jan 2023, 21:33

Het is een jaar geleden dat BOOS de veelbesproken aflevering over The Voice of Holland online zette. Toch is er nog steeds niemand veroordeeld voor grensoverschrijdend gedrag op de set van het programma.

Tegen drie verdachten uit de zaak lopen nog onderzoeken, begin 2023 zou er meer bekend moeten worden over het vervolg van die onderzoeken. Van de drie onderzoeken van OM Midden-Nederland (een andere valt onder Noord-Holland) is er één in november geseponeerd. De reden? "Er is geen bewijs gevonden dat de aangiften ondersteunt."

"De vraag of de in de aangiften genoemde voorvallen wel of niet plaatsgevonden hebben, blijft hiermee onbeantwoord." En dat klopt. Dit soort zaken zijn natuurlijk ontzettend moeilijk te bewijzen en dat voorkomt dat veel slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag aangifte doen.

Lastig te bewijzen

Zo ook Wendy, die eigenlijk geen Wendy heet, maar voor dit verhaal graag zo genoemd wil worden. Ze werd misbruikt door iemand uit haar omgeving, maar niemand geloofde haar. Zelfs niet toen hij werd veroordeeld voor het bezitten van kinderporno.

Toen dat gebeurde, stapte Wendy naar de zedenpolitie. Maar dat gesprek schrok haar zo af, dat ze geen aangifte wilde doen. "Ze waarschuwden me meteen al", vertelt ze aan Hart van Nederland. "Als je aangifte doet en hij neemt een advocaat, dan moet je nog meer in detail treden dan nu. Slachtoffers worden zo door de mangel gehaald. Dat wilde ik niet."

Dat het zo lang duurt voordat er mensen worden gestraft voor de misstanden rond The Voice, komt voor Wendy niet als verrassing. "Het verbaast me niet, want het is heel lastig te bewijzen. Er is niemand bij, behalve jezelf en degene die het jou aangedaan heeft." Ze hoopt dat er snel schot in de zaak komt. "Het is heel heftig om erover te praten. Dat ze het doorgezet hebben vind ik al heel knap."

Puzzel

Wendy is niet het enige slachtoffer dat afziet van aangifte. Volgens cijfers van Amnesty International kwamen er in 2019 in totaal 1224 verkrachtingszaken bij de zedenpolitie terecht, maar in slechts 102 zaken werd de dader veroordeeld. "De politie moet de puzzel van wat er gebeurd is in elkaar zetten", vertelt een woordvoerder van Slachtofferhulp. "Daarom moeten ze wel doorvragen en moet je als slachtoffer in detail treden. Dat zorgt ervoor dat ze het ergste moment in hun leven moeten herbeleven."

Advocaat Wikke Monster heeft veel ervaring met dit soort zaken, zowel aan de kant van de verdachte als het slachtoffer. Ze legt uit waarom dit soort zaken zo zelden tot veroordeling leiden en wat de nieuwe zedenwet voor verandering kan brengen. "Om dit soort zaken goed te kunnen onderzoeken en eventueel te vervolgen is er een groot tekort bij justitie en bij de zedenpolitie. En het zijn vaak toch complexe zaken."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.