Terug

Volg Hart van Nederland

Teleurstellend gesprek met UWV voor autistische Sven: 'Als ik geen uitkering krijg, wil ik euthanasie aanvragen'

Teleurstellend gesprek met UWV voor autistische Sven: 'Als ik geen uitkering krijg, wil ik euthanasie aanvragen'

nieuws

11 dec 2020, 22:46

Sven heeft vrijdag om de tafel gezeten met de UWV. De autistische Groninger had vooraf hoop op een goede afloop, maar kwam teleurgesteld naar buiten. "Het was meer een mededeling dan een gesprek'', vertelt hij tegen Hart van Nederland.

Naast zijn autisme heeft Sven last van heftig oorsuizen, het is zelfs zo erg dat het zijn leven ondraaglijk maakt. De patiënt heeft een euthanasieverklaring, maar wil het leven een tweede kans geven als hij in aanmerking komt voor een Wajong-uitkering. Met zo'n regeling zou hij naar zijn hutje in Frankrijk kunnen, waar het rustig en stil is.

Maar het UWV werkt niet mee. Sven trok landelijke aandacht toen hij zich vorige week had vastgeketend bij de deur van de UWV-directeur in Roermond. Uiteindelijk werd hij door de politie verwijderd.

Lees ook: Sven voert al ruim 48 uur actie voor deur UWV-directeur: 'Ik ga nergens heen'

Euthanasie

Sven heeft het gevoel dat hij tussen het wal en het schip valt. Met zijn huidige bijstandsuitkering mag hij niet naar het buitenland. En voor de Wajong-uitkering komt hij niet in aanmerking, want hij is pas op latere leeftijd gediagnosticeerd met autisme.

"Het zal volgens de regels wel kloppen, maar het besluit is genomen op basis van onvolledige informatie'', legt Sven uit. ''Ik heb ze nog voorgelegd dat ik voor een WIA in aanmerking kom. Hopelijk levert dat iets op. Ik heb gezegd dat ik daar komende week iets over wil horen, maar dat konden ze niet beloven." 

Wel heeft het UWV Sven bovendien met klem gevraagd om geen verdere acties meer te ondernemen, zeker niet richting individuele werknemers of bestuurders van de organisatie. Volgens Sven zijn er twee mogelijke uitkomsten. Of hij krijgt alsnog zijn gewenste uitkering, of hij gaat voor euthanasie.

De datum is al geprikt: maandag 15 maart. "Maar misschien kan het nog naar voren worden opgeschoven. Ik heb mijn verhaal nu wel verteld, en om nog drie maanden actie te gaan voeren... Ik ben helemaal niet zo van de sensatie."

Reactie UWV

Een woordvoerder van het UWV laat aan Hart van Nederland weten niet inhoudelijk op het gesprek met Sven in te kunnen gaan. “Dat was een gesprek tussen UWV en Sven. Daarover communiceren we rechtstreeks met hem, niet via de media." 

Hij herhaalt dat Sven niet in aanmerking komt voor een Wajong-uitkering: "Daar is vaak en herhaaldelijk naar gekeken, ook in bezwaar en beroep door de rechter. Daarbij zijn de besluiten van UWV in stand gebleven. Op dat punt kunnen we niets voor hem betekenen." Hij benadrukt dat Sven wel recht heeft op een bijstandsuitkering en dat hij die ook krijgt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.