Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds minder geschminkte pieten tijdens sinterklaasvieringen

Steeds minder geschminkte pieten tijdens sinterklaasvieringen

nieuws

6 dec 2023, 13:42

Bij sinterklaasvieringen worden pieten steeds minder geschminkt. Dat laat Kick Out Zwarte Piet weten na een landelijke monitoring afgelopen sinterklaasperiode. Op scholen, in winkels en bij bedrijven komen bijna alleen nog roetveegpieten langs. Bij intochten valt volgens KOZP nog wel vooruitgang te boeken.

Dit jaar heeft Nederland volgens KOZP-voorman Jerry Afriyie "weer een stapje vooruit gezet." "Het gaat steeds beter. Eerst hadden roetveegpieten nog veel "roet", nu steeds minder." Sinds de eerste intochten half november hebben mensen door het hele land in de gaten gehouden hoe het hulpje van Sinterklaas eruitziet. Het aantal roetveegpieten en kleurenpieten is volgens de actiegroep toegenomen.

In Rijswijk waren er dit jaar tijdens de intocht van Sinterklaas een aantal mensen die alsnog verkleed gingen als Zwarte Piet:

Paar honderd mensen bij sintviering met Zwarte Piet in Rijswijk
0:47
Paar honderd mensen bij sintviering met Zwarte Piet in Rijswijk

"Een beetje racisme is ook racisme"

Toch maakt de KOZP-voorman zich nog wel zorgen. Het gebruik van een zwarte pruik, die volgens Afriyie in combinatie met het verkleedpak en veel roetvegen alsnog kan bijdragen aan de karikatuur van Zwarte Piet, is volgens hem nog een punt waar aan gewerkt moet worden. "Een beetje racisme is ook racisme", zegt hij.

In aanloop naar de intochten voerde de actiegroep gesprekken met gemeenten en organisaties. Ook demonstreerde KOZP samen met Extinction Rebellion bij onder meer gemeenteraadsvergaderingen. Komend jaar is het "erop of eronder" voor KOZP, die altijd heeft aangegeven zichzelf in december 2025 op te heffen. Tot die tijd blijft Afriyie zich met zijn actiegroep vol enthousiasme en energie inzetten "voor de positie van de zwarte gemeenschap."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.