Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer incidenten gemeld bij Klachtenloket Kinderopvang

nieuws

19 mei 2023, 07:56

Het aantal incidenten op kinderdagverblijven is het afgelopen jaar flink toegenomen, meldt het AD. Het Klachtenloket Kinderopvang ziet het aantal meldingen over onveilige situaties voor het vierde kwartaal op rij toenemen. Belangenorganisaties en experts maken zich zorgen.

Tussen januari en april dit jaar zijn 78 meldingen bij het Klachtenloket Kinderopvang binnengekomen over onveilige situaties op kinderdagverblijven. Dat is flink meer dan in vorige kwartalen. In het laatste kwartaal van vorig jaar waren dat er 54, in de zomer 41 en 24 in het voorjaar van 2022.

Significante stijging

"De afgelopen vier kwartalen is sprake van een significante stijging in het aantal meldingen over onveilige situaties die wij binnen krijgen", vertelt Sybright van Atten, hoofd klachtenbehandeling bij het Klachtenloket aan de krant. "Te denken valt aan weggelopen kinderen, kinderen die ergens van zijn afgevallen of te weinig toezicht op locaties door bijvoorbeeld personeelstekort."

Dit jaar waren er al enkele ernstige ongevallen bij kinderdagverblijven. Zo overleed begin april een kind van kinderdagverblijf 't Kraaltje in Huizen nadat hij in een sloot terechtkwam en verdronk. Bij Buitenschoolse opvang de Toverburcht in Arnhem overleed 10 maart een peuter door een 'medisch incident'. En ook in Zwolle ging het mis: daar belandde op 18 april een peuter van een kinderdagverblijf in het water. Het slachtoffertje werd in zwaargewonde toestand uit het water gehaald.

Door het aanhoudende personeelstekort is het plan om de kinderopvang in heel Nederland gratis te maken twee jaar uitgesteld. Of dat gaat lukken is nog de vraag, maar betrokken partijen op Rotterdam-Zuid zijn ervan overtuigd dat dit in hun stadsdeel al eerder kan worden ingevoerd:

Gratis kinderopvang moet achterstanden Rotterdam-Zuid oplossen
1:48
Gratis kinderopvang moet achterstanden Rotterdam-Zuid oplossen

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.