Terug

Volg Hart van Nederland

Situatie Slovenië lijkt voor meeste Nederlanders onder controle

Situatie Slovenië lijkt voor meeste Nederlanders onder controle

nieuws

6 aug 2023, 12:30

De ergste problemen voor de Nederlanders die in Slovenië zijn getroffen door noodweer, lijken te zijn opgelost. Bussen zijn onderweg om mensen op te halen en het is gelukt om met elke Nederlander die nog werd gezocht, contact te krijgen.

Vrienden en familie hadden hulp ingeschakeld van het ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat ze deze mensen niet te pakken konden krijgen. Een woordvoerder van het ministerie had al wel gedacht dat het zou lukken. Verwacht werd dat ze onbereikbaar waren omdat hun telefoon niet opgeladen was of omdat ze geen verbinding konden krijgen.

De Nederlandse Erika had drie weken vakantie willen vieren in Slovenië, maar in plaats daarvan moest ze met haar gezin vluchten voor het water. "Komen we hier nog wel levend uit?"

Erika's vakantie in Slovenië viel in het water door noodweer: 'Er was geen tijd om te vluchten'
2:37
Erika's vakantie in Slovenië viel in het water door noodweer: 'Er was geen tijd om te vluchten'

Caravans op de kop en weggespoeld

Slovenië is een populair vakantieland voor Nederlanders. Donderdagnacht brak er noodweer los. Vier mensen kwamen daardoor om het leven. Onder hen zijn twee Nederlanders uit Gouda. Huizen, wegen en de energie-infrastructuur in het getroffen gebied zijn zwaar beschadigd.

Ook campinggasten werden de dupe: tenten, caravans en auto's liepen vol regen en modder. Ambassadepersoneel dat aanwezig is in het gebied is getuige van de enorme schade die is aangericht door de hevige regenval en de daardoor veroorzaakte overstromingen. Op campings hebben zij caravans op de kop zien liggen.

Nederlanders worden geëvacueerd

De vakantie viel voor veel Nederlanders dus letterlijk in het water en ze werden opvangen in bijvoorbeeld scholen en gymzalen. De meesten van hen zijn al naar huis vertrokken. Sommigen kunnen niet met eigen vervoer, omdat hun auto verregend of weggespoeld is. Daarom zijn er vanuit Nederland bussen onderweg die ten minste 85 Nederlanders zullen evacueren uit het gebied. ACSI Kampeerreizen heeft zo'n tweehonderd campinggasten in het gebied. Zij verkeren allemaal in veiligheid, verzekert de organisatie zondag nogmaals. Datzelfde geldt voor de zeventien gasten die TUI Nederland er heeft.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen totaalbeeld van het aantal Nederlanders in Slovenië. Het is namelijk een EU-lidstaat waar zij zonder grenscontroles naartoe kunnen reizen. Lang niet iedereen volgt het advies op om via een app bij de ambassade te melden dat ze in het land zijn.

Hart van Nederland/ ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.