Terug

Volg Hart van Nederland

Site UMCG weer bereikbaar, aanval van pro-Russische hackersgroep nog wel gaande

Site UMCG weer bereikbaar, aanval van pro-Russische hackersgroep nog wel gaande

nieuws

30 jan 2023, 22:55

De site van het UMCG is weer grotendeels bereikbaar na de DDoS-aanval van de afgelopen dagen. Dat schrijft het ziekenhuis in een bericht op diezelfde site. Sommige onderdelen zijn nog niet beschikbaar, maar het UMCG verwacht dat ook snel weer op orde te hebben.

"Collega's van de ICT-afdeling hebben samen met de leverancier van de servers hard gewerkt om de gevolgen van de DDoS-aanval op te lossen. Dat is vanavond gelukt door een extra 'verdedigingslinie' in te bouwen", valt te lezen in het bericht. De aanval is nog steeds aan de gang maar het ziekenhuis kan met de aanpassing deze nu afslaan.

Bij een DDoS-aanval wordt een computersysteem overspoeld met bezoekers, die allemaal tegelijk op het doelwit worden afgestuurd.

Specialisten van cybersecuritybedrijf Z-CERT hadden de aanval, die afkomstig is van de pro-Russische hackersgroep Killnet, opgemerkt. De hackersgroep had aangekondigd aanvallen te organiseren op landen die Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland.

Niet de enige

Eerder meldde het UMCG dat alleen de website eruit lag en dat de website met de medische dossiers van UMCG-patiënten niet was aangetast. Patiënten kunnen daardoor nog steeds hun ziektegeschiedenis, operaties, medicijnen en afspraken inzien.

Het UMCG is niet het enige ziekenhuis dat getroffen werd door een cyberaanval afkomstig van de hackersgroep, meldt Z-CERT. Het is onduidelijk hoe groot het probleem is voor de andere ziekenhuizen en ook is niet bekend om welke andere ziekenhuizen het precies gaat. Regio-omroep RTV Oost stelt dat het MST in Enschede een van de doelwitten lijkt te zijn. Ook verschillende Britse, Spaanse en Noorse ziekenhuizen zouden het doelwit zijn van Killnet.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.