Terug

Volg Hart van Nederland

Meerdere ziekenhuizen getroffen door cyberaanval Pro-Russische hackersgroep Killnet

Meerdere ziekenhuizen getroffen door cyberaanval Pro-Russische hackersgroep Killnet

nieuws

30 jan 2023, 12:31

De pro-Russische hackersgroep Killnet zit achter de cyberaanval waar meerdere ziekenhuizen door zijn getroffen. Dat zeggen specialisten van Z-CERT. Het is nog onduidelijk hoe groot het probleem is voor deze ziekenhuizen.

Z-CERT is de instantie die de zorg bijstaat bij problemen die te maken hebben met cybersecurity. Het zou gaan om een DDoS-aanval. De Russische hackersgroep heeft aangekondigd aanvallen te organiseren op landen die Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland.

Bij een DDoS-aanval wordt een computersysteem overspoeld met bezoekers, die allemaal tegelijk op het doelwit worden afgestuurd.

Nog veilig

Maandag werd begin van de middag bekend dat het UMCG in Groningen is getroffen. Hun site ligt er sinds zaterdag uit door een soortgelijke aanval. De website met de medische dossiers van UMCG-patiënten is volgens het ziekenhuis niet aangetast. Patiënten kunnen daardoor nog steeds hun ziektegeschiedenis, operaties, medicijnen en afspraken inzien.

Welke ziekenhuizen er naast het UMCG hinder ondervinden, mag de woordvoerder van Z-CERT niet zeggen. Regio-omroep RTV Oost stelt dat het MST in Enschede een van de doelwitten lijkt te zijn.

Een aantal ziekenhuizen laat na rondvraag van het ANP weten geen last te hebben van een cyberaanval. "Gelukkig niet", zegt een woordvoerster van het UMC Utrecht. "Verder blijven we dit soort problemen altijd monitoren. We zijn goed voorbereid op een mogelijke aanval." Ook het Erasmus MC laat weten veel voorzorgsmaatregelen te hebben om een cyberaanval te voorkomen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.