Terug

Volg Hart van Nederland

Schrik niet als je donderdag opnieuw een noodmelding krijgt: dit is waarom

Schrik niet als je donderdag opnieuw een noodmelding krijgt: dit is waarom

nieuws

6 dec 2022, 14:11

Een deel van Nederland krijgt donderdag 8 december een Duits testalarm op de mobiele telefoon. Vooral inwoners van de grensstreek in Limburg kunnen zo'n bericht, vergelijkbaar met het NL-Alert, ontvangen als ze verbonden zijn met een Duitse zendmast. Het is voor het eerst dat de Duitse overheid een landelijke testdag houdt met het noodberichtensysteem.

"Bij ontvangst van het testbericht kan uw telefoon tevens een hard geluid laten horen", zegt de veiligheidsregio Zuid-Limburg. Ook laten onze oosterburen de sirenes afgaan, bij ons bekend van de test op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur. Het Duitse alarm kan tot in Limburg te horen zijn.

Kinderschoenen

Via de landelijke Duitse alarmeringsapp 'Nina' wordt een bericht gestuurd. "Wie een dergelijk testbericht ontvangt of de sirene hoort, hoeft niks te doen", zegt de veiligheidsregio. De app is via de appstores gratis verkrijgbaar voor inwoners van de Limburgse grensstreek.

Het Duitse systeem van ‘cell broadcast’ staat nog in de kinderschoenen en moet vanaf eind februari officieel in gebruik worden genomen. Inwoners kunnen dan worden gewaarschuwd voor onder meer acuut gevaar, een aardbeving, naderend hoogwater of een ongeval met gevaarlijke stoffen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.