Terug

Volg Hart van Nederland

Ruim twee miljoen euro binnen op Giro 7244, maar animo voor steun in Nederland is laag

nieuws

7 feb 2023, 07:53

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur al ruim twee miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, meldt een woordvoerder van het Rode Kruis.

Een woordvoerder van het Rode Kruis zegt dat er veel wordt gedoneerd. "Hartverwarmend dat mensen zo betrokken zijn." Er is door de hulporganisatie berekend dat er zeker 70 miljoen euro nodig is om noodhulp te kunnen geven.

Toch geven de meeste Nederlanders aan niet te gaan helpen, blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland. 13 procent van de mensen is bereid te doneren, en nog eens 6 procent van de mensen gaat op een andere manier helpen. 62 procent van de Nederlanders zegt niet van plan te zijn om te helpen, zo blijkt uit het representatieve onderzoek onder 4269 leden van het Hart van Nederland-panel.

Wat wordt met de donaties gedaan?

Met de donaties helpt het Rode Kruis onder meer mensen onder het puin vandaan te halen en zorgt voor eerste hulp en het vervoeren van slachtoffers naar het ziekenhuis. Ook worden mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt voorzien van bijvoorbeeld tenten, dekens en eten. In het gebied is het koud, op veel plekken ligt sneeuw.

Meer dan 4300 mensen hebben de ramp niet overleefd, vele mensen zijn gewond en er ligt nog een onbekend aantal slachtoffers onder het puin. De hulporganisatie heeft Giro 7244 maandag geopend.

Op verschillende plekken in Nederland worden inzamelingsacties gehouden. Op onderstaande beelden uit Den Haag is te zien dat mensen zakken vol spullen meenemen die bedoeld zijn voor de slachtoffers.

Inwoners Den Haag zamelen spullen in voor aardbeving in Turkije en Syrië
0:30
Inwoners Den Haag zamelen spullen in voor aardbeving in Turkije en Syrië

De aardbeving in Turkije en Syrië was maandagavond een veelbesproken onderwerp bij de Nederlandse talkshows. Iedere dag worden in de Hart van Nederland-podcast TV-TALK opvallende fragmenten uit de media besproken:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.