Terug

Volg Hart van Nederland

Meer dan de helft van de Nederlanders verstuurt dit jaar kerstkaarten

nieuws

8 dec 2022, 06:24

Kerstkaarten blijven een populair middel om aan het eind van het jaar feestelijke wensen te versturen. Meer dan de helft van de Nederlanders houdt de traditie in stand, namelijk 56 procent. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder ruim 3500 leden van het Hart van Nederland-panel.

Een derde van de Nederlanders stuurt de kaarten naar familie. Ook vrienden en kennissen (26 procent) kunnen vaak een kerstwens van de panelleden in de brievenbus verwachten. Collega's zijn met 5 procent een stuk minder populair. Voor 18 procent van de respondenten is het een kwestie van: voor wat hoort wat. Zij sturen alleen kerstkaarten naar mensen die hen er zelf vorig jaar ook een hebben gestuurd.

Ouderwets

"Ik stuur anoniem 50 kerstkaarten met een lieve tekst naar eenzame ouderen, en natuurlijk naar mijn familie en alleen de beste vrienden", laat een van de panelleden weten. Een andere deelnemer heeft dit jaar een alternatief: "Ik stuur geen kerstkaarten. Wat ik uitspaar gaat naar de voedselbank."

Voor 44 procent van de mensen gaan de feestdagen zonder portokosten voorbij. Bijna een derde van hen geeft aan het schrijven van de kaarten veel te veel werk te vinden. Dat de traditie ouderwets is, wordt haast net zo vaak genoemd. Andere redenen zijn het totaal niet vieren van kerst, of het feit dat mensen zelf ook nooit een kaart krijgen.

Dag van de Kerstkaart

Om de kerstkaart een beetje aandacht geven is het donderdag voor de eerste keer in de geschiedenis de Dag van de Kerstkaart. Het doel van deze dag is om Nederlanders te stimuleren eerder hun kerstkaarten te schrijven en versturen. Dit moet er voor zorgen dat de druk op postsorteercentra eind december wordt verminderd.

Meld je aan voor het panel

Ook meedoen aan het Hart van Nederland-panel? Aanmelden kan via deze link. Bent u al lid en zijn uw gegevens gewijzigd? Dan kunt u dat via deze link aangeven.

Aanmelden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.