Terug

Volg Hart van Nederland

Rijscholen positief over nieuwe lessen: dit gaat er veranderen

nieuws

28 mei 2024, 19:24

De regels voor het halen van je rijbewijs worden aangescherpt. Met een pakket aan nieuwe regels hoopt demissionair minister Mark Harbers malafide rijscholen aan te pakken en de verkeersveiligheid te verbeteren.

Rijschoolhouder Twan Kasterop is voorzichtig positief over de plannen, waaronder dat leerlingen ook les moeten krijgen in rijden in het donker. "Je ziet de voetgangers minder goed en fietsers hebben vaak geen licht", vertelt hij. Al heeft 's avonds lesgeven ook zijn nadelen. "In de avond lesgeven is enorm intensief. Vroeger gaf ik nog 's avonds les, maar dan lag ik daarna voor pampus in bed."

Maar Twan heeft dat voor zijn leerlingen over, zolang er duidelijke richtlijnen voor komen. "Het zouden minstens 5/10 lessen in het donker rijden moeten worden. Niet maar één of twee. Daar hebben leerlingen niets aan."

Dit zijn de plannen

  • Het volgen van een rijopleiding wordt verplicht (nu is alleen het rijexamen verplicht).

  • Leerlingen moeten les krijgen in 130 kilometer per uur rijden.

  • Leerlingen moeten rijles krijgen in het donker, bijvoorbeeld in de avond of nacht.

  • Om agressie in het verkeer tegen te gaan, moet de rijinstructeur jonge automobilisten 'sociaal rijgedrag' aanleren.

  • Voor het nieuwe rijonderwijs is ook nagedacht over de volgorde waarop leerlingen kennismaken met het verkeer. Het rijonderwijs zal worden opgeknipt in vier fasen, waarbij in iedere fase complexere situaties worden geoefend.

  • Rijschoolhouders moeten een opleiding volgen bij een erkend opleidingsinstituut (nu hoeven ze alleen een examen te doen).

  • Rijschoolhouders moeten iedere vijf jaar zelf ook een theorie- en praktijkexamen afleggen. Bij 3x onvoldoende wordt bevoegdheid ingetrokken.

Verplichte opleiding

Ook is Twan een voorstander van de verplichte opleidingen voor rijschoolhouders. "Rijinstructeurs die geen zin hebben om te leren, vallen vanzelf af. Op die manier haal je de rotte appels er tussenuit", zegt hij. "Net als je voor de klas staat, moet je op een niveau zitten. Je moet mensen voor het leven een rijbewijs geven."

En die malafide rijscholen is precies waar Twan zich enorm aan ergert. "Ze hebben lage lesprijzen, waardoor mensen snel voor deze rijscholen kiezen. Maar ze verdienen aan de herexamens. En ze zeggen: neem voor je examen nog wat extra lessen."

Op dit moment slaagt 52 procent in één keer voor het praktijkexamen. Bij het theorie-examen ligt dit percentage nog lager, daar gaat het om 39 procent van de kandidaten dat direct slaagt.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.