Terug

Volg Hart van Nederland

Reizigersorganisatie uit forse kritiek op NS: 'Te makkelijk gekozen voor schrappen van treinen'

Reizigersorganisatie uit forse kritiek op NS: 'Te makkelijk gekozen voor schrappen van treinen'

nieuws

5 okt 2022, 12:03

Reizigersorganisatie Rover heeft forse kritiek op het plan van de NS om in 2023 flink te snijden in het treinaanbod. De treinmaatschappij wil dit doen om de problemen door het personeelstekort op te lossen.

Volgens Rover kiest de NS te makkelijk voor het schrappen van treinen, de organisatie wil dat het alles uit de kast wordt gehaald om zoveel mogelijk reizigers te kunnen vervoeren. Volgens de plannen voor 2023 kunnen reizigers in de weekenden te maken krijgen met 15 tot 20 procent minder treinen. Op sommige plekken zal nog maar één keer per uur een trein rijden.

Onacceptabel

Volgens Rover en andere consumentenorganisaties gaat dit plan veel te ver. "Hiermee zakt de dienstverlening tot een onacceptabel niveau." De reizigersorganisatie vreest dat reizigers te maken krijgen met lange wachttijden, extra overstappen en volle treinen.

Rover komt in een advies aan NS met voorstellen waarmee de problemen aangepakt kunnen worden. Zo stelt de organisatie onder meer voor om kantoor- en winkelpersoneel te laten helpen als vertrekassistent. Ook wil de reizigersorganisatie dat de regels versoepeld worden zodat één conducteur meerdere treincoupés onder zijn of haar hoede mag nemen.

Opschalen

"Dat de reiziger er volgend jaar op achteruit gaat, is evident, maar we verwachten dat de NS dat ten minste een zo goed mogelijk product wordt neergezet", zegt Rover-directeur Freek Bos. "Dat betekent een logische en voorspelbare dienstregeling met extra lange treinen en aandacht voor goed aansluitingen." Maar wat Bos vooral wil, is dat het aantal treinen zo snel mogelijk weer wordt opgeschaald om te voorkomen dat reizigers voorgoed afhaken."

Noodzakelijk

Een woordvoerder van de NS zegt dat ze "niets liever zouden doen" dan de oorspronkelijke dienstregeling te rijden, maar het schrappen van treinen zou door de hoge werkdruk en het personeelstekort toch echt nodig zijn.

De NS wil wel naar de ideeën van Rover kijken. "Wij snappen ook dat minder voor de hand liggende maatregelen kunnen bijdragen aan een oplossing", zegt de woordvoerder. "Maar machinist of conducteur zijn, dat is een vak. Dat moet je dan anders gaan inrichten en dat moet in goed overleg." Ook is het volgens het spoorbedrijf moeilijk te zeggen of de maatregelen die Rover voorstelt snel invloed zullen hebben op de dienstregeling.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.