Terug

Volg Hart van Nederland

Mondkapjesplicht gaat in: wat zijn de uitzonderingen en mogen spatschermen?

Mondkapjesplicht gaat in: wat zijn de uitzonderingen en mogen spatschermen?

Politiek

1 dec 2020, 06:00

Iedereen ouder dan twaalf jaar is vanaf dinsdag verplicht om een mondkapje te dragen, onder meer in publieke binnenruimten. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 95 euro. Maar wat zijn de do's en don'ts als het gaat om het dragen van een mondkapje? Onder 'publieke binnenruimten' vallen onder andere winkels, benzinestations, musea, restaurants en cafés, theaters en concertzalen en openbare delen van overheidsgebouwen, maar ook stations en luchthavens. Als je bij het betreden van dergelijke binnenruimten geen mondkapje draagt, mag je niet naar binnen. Waar mensen een vaste zitplaats hebben is een mondkapje niet verplicht, maar zodra je opstaat moet er een mondkapje opgedaan worden. Lees ook: Mondkapjesplicht verdeelt Nederland: 'Je pakt de vrijheid van mensen af'

Uitzonderingen mondkapjesplicht

Uitzonderingen bestaan. Zo mogen mensen die wegens hun werk anders acht uur lang een mondkapje zouden dragen ook kiezen voor een spatscherm, mits deze het hele gezicht bedekt. Ook mensen die wegens een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen, zijn de uitzondering op de regel. Zij moeten dan wel bewijzen dat ze zijn vrijgesteld door een medische verklaring, een brief van de specialist of een medicijnenoverzicht laten zien aan controlerende boa's. Lees ook: 'Uitzondering mondkapjesplicht voor sekswerkers en gebedshuizen onterecht'

Bandana of sjaal = boete

Maar wat valt onder een mondkapje? Spatschermen vallen onder de uitzonderingen, maar "op plekken waar een mondkapje verplicht is mag u alleen een mondkapje dragen en geen spatscherm'', aldus de Rijksoverheid. Ook een bandana of een sjaal voor het gezicht voldoet niet, mensen die dat als alternatief dragen lopen ook het risico op een boete. En zorg ten alle tijden dat het mondkapje altijd de mond én neus bedekt, want zo niet: boete. Overigens geldt de mondkapjesplicht wegens de wet op godsdienstvrijheid dan weer niet in kerkgebouwen, tempels, moskeeën en synagogen. Ook sekswerkers hoeven geen mondkapje te dragen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.