Terug

Volg Hart van Nederland

Referendum over sleepwet lijkt er te komen

Referendum over sleepwet lijkt er te komen

Politiek

5 okt 2017, 07:50

Het ziet ernaar uit dat Nederland binnenkort opnieuw naar de stembus mag voor een nationale volksraadpleging. Het initiatief voor een referendum tegen de zogeheten 'Sleepwet' heeft al meer dan 220.000 van de benodigde 300.000 handtekeningen. Dat meldt de NRC donderdag. De initiatiefnemers, vijf Amsterdamse studenten, hebben tot 16 oktober om de handtekeningen in te zamelen. De Kiesraad gaat er al vanuit dat dit gaat lukken en is van plan om het referendum te combineren met de gemeenteraadsverkiezingen op 18 maart volgend jaar.

Wat is de sleepwet?

De wet geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. "Er mag een zogenaamd 'sleepnet' worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers", leggen de initiatiefnemers uit op hun website. Dit betekent dat ze zelf, zonder tussenkomst van de rechter, mogen bepalen bij wie ze wanneer informatie aftappen. 'Dit heeft grote gevolgen voor de vrijheid van burgers'   Hierbij mogen de diensten gebruikmaken van alle geautomatiseerde apparatuur, zoals je telefoon of computer. Maar ook bijvoorbeeld een pacemaker. Verder mogen ze het internetverkeer in een gebied aftappen en dus meelezen als je iemand een berichtje stuurt. Volgens de inlichtingendiensten is dit nodig om de veiligheid in ons land te waarborgen. Een ander onderdeel van de nieuwe wet, die officieel de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heet, is dat ze alle informatie die ze inzamelen, mogen opslaan in een databank en delen met buitenlandse veiligheidsdiensten.

Bronbescherming journalistiek in gevaar

De initiatiefnemers noemen het een grove inbreuk op de privacy en zeggen dat de wet "grote gevolgen heeft voor de vrijheid van burgers." Ook onder meer de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) en Free Press Unlimited zijn tegen deze wet. Door het aftappen zonder tussenkomst van een rechter, komt vertrouwelijke communicatie en bescherming van anonieme bronnen in gevaar.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.