Terug

Volg Hart van Nederland

Een jaar lang 16 uur per dag werken om honden uit verkeerde handen te houden

Een jaar lang 16 uur per dag werken om honden uit verkeerde handen te houden

Dieren

16 jan 2020, 17:29

Dierenorganisaties slaan de handen ineen om misstanden in de hondenhandel tegen te gaan. "Een gecontroleerde website voor hondenhandelaars is een stuk beter dan de hondenverkoop via Marktplaats", zegt Anja Charlotte van Charlotte’s Angels over het project FairDog. "Handelaars zijn erg slim. Ze presenteren zich als een lief gezin voor de hond, maar in werkelijkheid willen ze het dier alleen maar doorverkopen aan grote fokschuren." Anja probeert mensen die hun hond goedkoop kopen of verkopen te waarschuwen. "Illegale handelaren zitten op Marktplaats en willen geld verdienen aan jouw hond. Het kan zomaar dat ze naar Oost-Europa worden gestuurd en in een fabriek puppy’s moeten baren." Om dit te voorkomen lanceren dierenorganisaties binnenkort een site waarop mensen terecht die hun hond op de juiste manier willen kopen. Lees ook: Nederland krijgt marktplaats in strijd tegen onbetrouwbare handel in honden Onder meer de Dierenbescherming, Dier & Recht, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), Universiteit Utrecht en de Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders (VBK) hebben zich bij het project voor de ‘gecontroleerde hondenmarktplaats’ aangesloten. Buiten aankoopmogelijkheden, staat op de site ook informatie over de opvoeding en verzorging van de hond. De organisaties trekken aan de bel omdat "de wereld van de hondenhandel en –fokkerij niet altijd even betrouwbaar is", stellen ze. Anja van Charlotte’s Angels werkt zelfs 16 uur per dag om dit te controleren. In totaal bemiddelen de vrijwilligers van Charlotte’s Angels voor zeventig mensen. "Het afgelopen jaar heb ik geen dag vrij gehad en er is nog steeds veel werk."

Zieke hondjes

Priscilla uit Wateringen is helaas een van de gedupeerden die haar hond via Marktplaats heeft gekocht bij een broodfokker. De fokker bleek de Chihuahua pup via 'kofferbakhandel' uit Polen te hebben gehaald. "Toen ik het hondje op kwam halen, voelde ik al dat er iets niet klopte. Maar je hart zegt dat je hem mee moet nemen", zegt ze. Uiteindelijk bleek dat de Chihuahua van Priscilla een tumor, een gat in zijn fontenel, een lekkage in zijn hart en een hartruis te hebben. Wonder boven wonder heeft het hondje het wel overleefd, maar Priscilla heeft hem na zes jaar noodgedwongen aan haar neefje moeten afstaan. Ze had geen tijd meer voor de intensieve zorg die het hondje nodig had. "Via de site die dierenorganisaties opzetten zou ik wel een nieuwe hond kopen. Zonder controle durf ik het namelijk niet meer aan."

Broodfokkerij moet stoppen

Ook Sigrid Bodaan uit Lisserbroek durft geen puppy meer te kopen via een fokker. Zij kocht haar Mopshond bij de omstreden puppyhandelaar in Hapert. Na een dag werd ze erg ziek. "Ik had er al meteen mijn twijfels bij. De fokker had opvallend veel verschillende honden, haar inentingsboekje was in het Hongaars en haar geboortedatum klopte niet", aldus Sigrid. Gelukkig gaat het nu goed met het mopshondje. "Ik vind het goed dat er nu een gecontroleerde Marktplaats komt. De broodfokkerij moet namelijk echt stoppen." Naar schatting is er elk jaar vraag naar 150.000 honden. De vraag is groot, het aanbod ook. Onder andere honden die worden geïmporteerd uit het buitenland blijken later ongezond te zijn. Sandra Eyer is eigenaresse van erkende Stichting Dierenbemiddeling Europa. Ze haalt honden uit Roemenië. Soms komen mensen met hun hond terug bij Sandra omdat ze ziek zijn. "Dit kan onder andere komen doordat veel honden een trauma hebben. Daarbij kan reizen voor honden stressvol zijn, waar ze eenmaal in Nederland last van kunnen blijven hebben. Ook kunnen ze onderweg een verkoudheid oplopen door een lagere weerstand", zegt Sandra. Sandra probeert die mensen zo goed mogelijk te begeleiden en de NVWA heeft tot nu toe alles goedgekeurd. ''Bij sommige organisaties en handelaren komen honden onder de 12 weken, zonder rabiësinenting. Ik vind dat echt niet kunnen. Ik hoop dat door dit nieuwe beleid dat gestopt kan worden.''

Goed idee of niet?

Sandra controleert of de honden wel geschikt zijn om als huisdier te houden en of ze wel sociaal genoeg zijn. Daarbij neemt ze bloedtesten bij de honden af en zorgt ze dat ze gevaccineerd zijn. Of het project FairDog een goed idee is, weet ze nog niet. "Ik vind het een goed idee dat ze honden gaan controleren, maar ik moet er even aan wennen dat het een soort Marktplaats-idee is." Volgens Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming is het toch wel anders. "Op Marktplaats kun je niet zien wie nou de echte aanbieder is. Wij controleren dat wel. We geven daarbij ook voorlichting." Nagtegaal hoopt het platform binnen drie jaar online te hebben.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.