Terug

Volg Hart van Nederland

'Yeşilgöz moet vrezen voor eenheid VVD', partij woensdag in gesprek met leden

Politiek

28 nov 2023, 09:13

De fractie van de VVD gaat woensdag in gesprek met de leden tijdens een partijbijeenkomst. Partijleider Yeşilgöz zal daarbij "moeten vrezen" voor de eenheid in de partij, verwacht het AD. "In dit soort kwesties wist haar voorganger Rutte altijd de eenheid binnen de partij te bewaren", dankzij zijn status als verkiezingswinnaar. "Yesilgöz heeft die status nog allerminst."

De partij komt op een moment bijeen dat de leden sterk verdeeld zijn. Het besluit van de fractie om niet te gaan meeregeren vanwege het verkiezingsverlies stuit op veel weerstand bij de stemmers.

77 procent van de mensen die vorige week op de VVD stemden willen dat de partij in een kabinet stapt met de PVV, zo bleek uit onderzoek onder het Hart van Nederland-panel direct nadat Yeşilgöz het besluit bekend had gemaakt. Ook meerdere partijbonzen, van Hans Hoogervorst tot Johan Remkes, toonden zich uiterst kritisch.

'Sussende voetsporen'

Reden voor het AD om hardop te twijfelen aan de kansen van de opvolger van Rutte om in zijn "sussende" voetsporen te treden tijdens de partijbijeenkomst. "Daar zal Yesilgöz moeten voorkomen dat haar partij scheurt, zoals bijvoorbeeld het CDA overkwam. Ook toen was de vraag: moeten we in een kabinet met de PVV? De verdeeldheid daarover mondde uit in een befaamd congres in 2010 en liet diepe wonden na."

Arend-Jan Boekestijn weet meer over wat er zich achter de schermen bij de VVD afspeelt. Hij vertelt erover bij Vandaag Inside:

Arend-Jan Boekestijn onthult: 'Er is een opstand aan de gang in die partij'
1:51
Arend-Jan Boekestijn onthult: 'Er is een opstand aan de gang in die partij'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.