Terug

Volg Hart van Nederland

Wilders reageert op spreidingswet: 'We hebben een probleem'

Politiek

17 jan 2024, 10:24

Kort en bondig was PVV-voorman Geert Wilders bij de inloop van de formatiegesprekken over de spreidingswet woensdag. "We hebben een probleem, daar gaan we nu over praten." Dinsdag bleek dat er voldoende steun is voor de wet toen de Eerste Kamerfractie van de VVD onverwachts voor bleek te zijn. Daardoor is de wet waar de PVV fel tegen is, verzekerd van een meerderheid.

Meer wilde de voorman van de PVV niet zeggen voor aanvang van een gesprek met informateur Ronald Plasterk en onderhandelaars van VVD, NSC en BBB.

Vlak na het nieuws over de steun liet Wilders dinsdag al zijn verontwaardiging blijken op het sociale medium X. "MIJN HEMEL", twitterde hij. De steun van de senaatsfractie van de VVD was onverwachts, omdat de liberalen in de Tweede Kamer tegen de wet zijn.

De PVV vindt migratie een topprioriteit in de formatiegesprekken. De partij noemt de spreidingswet steevast "dwangwet" omdat deze gemeenten onder druk zet om asielzoekers op te vangen.

'Spreidingswet gaat niet voor problemen zorgen'

Iemand die nog wel meer wilde vertellen is VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Kort voor de formatiegesprekken stond zij de pers nog te woord. Yeşilgöz gaat er niet van uit dat de instemming van de omstreden spreidingswet, mede door de VVD, in de senaat voor problemen gaat zorgen in de formatie.

Ook wordt haar gevraagd of haar positie als leider van de VVD nu te sprake komt doordat de VVD-fractie in de Eerste Kamer wel voor de wet wil gaan stemmen. "De VVD heeft heel duidelijk campagne gevoerd voor instroom-beperkende maatregelen. Er komen te veel mensen naar ons land en dat moet minder", vertelt ze tegen de aanwezige journalisten. "De Eerste Kamer heeft een eigen afweging gemaakt en dat is hun goed recht. Ik vertel ze niet hoe zij zich moeten gedragen of hoe ze stemmen."

Instroom moet nog aangepakt worden

Vorige maand deed zij in een motie nog een "beroep" op de Eerste Kamer om tijdens de formatie een "pas op de plaats" te maken met de spreidingswet, wat ze later afzwakte naar een "wens". Woensdag verwoordde ze haar oproep nog omfloerster: "De Tweede Kamer heeft tegen de Eerste Kamer gezegd: neem er kennis van dat er een andere meerderheid is ontstaan en zie dat er instroom-beperkende maatregelen genomen kunnen worden."

"Vrij snel daarna heeft de Eerste Kamer gezegd: wij gaan de spreidingswet gewoon behandelen", aldus Yeşilgöz. "En dan is het ook klaar. Dan is het aan hen om die afweging te maken."

"Niemand is tegen een eerlijke spreiding", zei Yesilgöz over de verdeelde meningen binnen haar eigen partij. Ze wees erop dat de VVD ook in haar verkiezingsprogramma afspraken wil maken om asielzoekers gelijkmatiger over het land te verdelen, maar pas nadat de asielmigratie wordt beperkt. "Die lijn staat fier overeind."

In de podcast Politiek Vandaag brengt Hagens vanuit de Tweede Kamer achtergronden over de actualiteiten in politiek Den Haag. Elke dinsdag tot en met vrijdag in je favoriete podcast app en op KIJK.nl met beeld.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.