Terug

Volg Hart van Nederland

Wilders deze week 'constructiever' na ruzie met Omtzigt op X, open voor gesprek

Politiek

4 dec 2023, 12:57

PVV-leider Wilders zegt deze week "nog constructiever" te zijn als het gaat om de mogelijke samenwerking met VVD, NSC en BBB. Daartoe heeft hij ook positief gereageerd op een voorstel van verkenner Ronald Plasterk om later deze week kleine gesprekken te organiseren tussen enkele partijleiders, zo zei Wilders na het gesprek met de verkenner.

Vorige week liepen de gemoederen bij Wilders hoog op door op X Pieter Omtzigt te betichten van "Haagse spelletjes", nadat de NSC-leider had aangegeven nog niet klaar te zijn voor onderhandelingen over een specifieke coalitie. Zo zegt hij onder meer duidelijkheid te willen hebben over in welke mate de PVV zich zal houden aan de belofte bepaalde standpunten in de ijskast te zetten.

PVV-stemmers zelf staan ook niet achter enkele van deze standpunten. Bekijk in deze video waar het hen wél om te doen is:

PVV-stemmers staan zelf niet achter omstreden islamstandpunten partij
2:36
PVV-stemmers staan zelf niet achter omstreden islamstandpunten partij

Wilders wil nu niet meer op zijn berichten over Omtzigt reageren, en zegt deze week "positief en constructief" gestemd te zijn. "Ik heb elke week een constructieve houding, en deze week misschien nog wel iets meer."

Hij vindt daarbij niet dat hij vorige week te negatief is geweest. "Nee, helemaal niet. Ik ben wie ik ben." Wel slaat hij een veel mildere toon aan: "Tweets horen erbij, maar gesprekken zijn nog belangrijker."

Een-op-een-gesprekken

De PVV-leider wil vaart maken met formatie, en hoopt dat de mogelijke een-op-een-gesprekken later deze week daaraan kunnen bijdragen. "Er zijn grote problemen van immigratie tot bestaanszekerheid tot de zorg. Ik denk dat Nederland erop zit te wachten dat we snel aan de slag gaan."

Verkenner Plasterk vervolgt maandag zijn tweede gespreksronde door de politieke leiders van BBB, VVD en NSC te ontvangen. De dag wordt afgesloten met een gesprek met Pieter Omtzigt (NSC) om 15.00 uur. Vorige week heeft de verkenner bijna alle beoogde fractieleiders ontvangen en toen bleek dat hun wensen moeilijk te verenigen zijn.

Vrijdag maakte Plasterk bekend dat hij meer tijd nodig heeft voor de verkenningsfase en daarom niet, zoals eerder gehoopt, op dinsdag 5 december verslag uit kan brengen. Zijn voornemen is om dat volgende week te doen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.