Terug

Volg Hart van Nederland

Vrijwilligers willen niet dat noodopvang asielzoekers verhuist: 'Laat ze blijven'

Politiek

20 dec 2022, 23:05

'Laat ze blijven', dat is de boodschap van een aantal vrijwilligers van de noodopvang voor asielzoekers in Horst. Ze organiseren een protestwandeling naar het gemeentehuis omdat ze het niet eens zijn met het besluit om de bewoners na vier maanden naar het Zuid-Limburgse Landgraaf te verhuizen.

"Het is voor veel van deze mensen al de vijfde of zesde keer dat ze naar een nieuwe locatie moeten", vertelt organisator Kiona Derix aan Hart van Nederland. "De kinderen konden de eerste paar maanden niet naar school. Dat hebben we nu allemaal voor elkaar gekregen. De bewoners kennen hier bovendien alle vrijwilligers en wij zijn enorm met ze begaan. Waarom zou je ze dan weer naar een nieuwe plek sturen waar dit allemaal weer vanaf nul begint?"

Warme overdracht

De vrijwilligers hebben al een gesprek gehad met burgemeester Palmen, maar hij heeft gezegd bij zijn besluit te blijven. Voor Derix en haar collega's zat er daarom niks anders op dan in actie te komen. Een woordvoerder van de burgemeester benadrukt dat het vanaf het begin duidelijk was dat de noodopvang tijdelijk zou zijn. "Dit is naar onze inwoners gecommuniceerd en daar moeten wij ons dan ook aan houden."

De gemeente wil zorgen voor een 'warme overdracht' naar de nieuwe noodopvang, maar daar hebben de vrijwilligers weinig vertrouwen in. "In Landgraaf moeten de vluchtelingen volgens Derix na drie maanden sowieso alweer weg, vanwege de opbouw van het festival Pinkpop. Dit terwijl deze bewoners juist rust en stabiliteit nodig hebben."

'Supertrots'

De woordvoerder van de burgemeester zegt wel "supertrots" te zijn op de mensen in de gemeente die zich hebben ingezet voor de vluchtelingen in de tijdelijke noodopvang. "Ze hebben met hun inzet echt voor een warm welkom gezorgd."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.