Terug

Volg Hart van Nederland

Voorzitter Europese Commissie waarschuwt voor Geert Wilders: 'Vrienden met Poetin'

Politiek

19 feb 2024, 19:10

Tijdens een persconferentie heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, Geert Wilders de vriend van de Russische president Vladimir Poetin genoemd.

Tijdens de persconferentie kondigde Von der Leyen aan dat ze zich beschikbaar stelt voor een tweede termijn als voorzitter van de Commissie. Ze zei dat de verkiezingen voor het voorzitterschap, die in juni plaatsvinden, gaan over het behoud van democratie in Europa.

"We moeten duidelijk maken dat onze tegenstanders - Poetin en zijn vrienden - of ze nu van de AfD zijn en of het nou Marine Le Pen is of Wilders of andere extremistische krachten...", zei ze in haar speech. Ze maakte de zin niet af, maar suggereerde vervolgens dat deze politici Europa kapot zouden willen maken en spoorde EU-burgers om pro-Europa te stemmen.

Met opzet vermoord

Von der Leyen zei nog meer over de Russische president, en besprak ook de recente dood van Russische oppositieleider Aleksej Navalny. “Hij was gezond en alles wijst erop – en de opmerkingen van zijn vrouw bevestigen het duidelijk – dat hij met opzet is vermoord. Dat toont de roekeloosheid en het verraad van Poetin voor wie werkelijk geen mensenleven telt en hoe hij zijn boodschap probeerde te verspreiden op de Veiligheidsconferentie van München."

Ondanks stonden er nog honderden betogers op de Dam om Navalny te herdenken:

Enkele honderden betogers op de Dam voor Navalny
0:43
Enkele honderden betogers op de Dam voor Navalny

Von der Leyen is lid van het centrumrechtse CDU (christendemocraten). Ze was de afgelopen 5 jaar al voorzitter van de Commissie en leidde de EU door meerdere internationale crises heen zoals de Russische invasie van Oekraïne en het Gazaconflict.

Daarvoor kwam kort geleden Von der Leyen nog onder vuur te liggen omdat ze op X schreef dat Israël op "onvoorwaardelijke steun van de EU" kon rekenen. Critici vonden dat ze daarbij geen oog had voor de Palestijnse slachtoffers in Gaza.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.