Terug

Volg Hart van Nederland

Verzekeraar: schade door boerenprotesten niet te verzekeren

Verzekeraar: schade door boerenprotesten niet te verzekeren

Politiek

7 juli 2022, 18:49

Supermarkten die bij de verzekering aan willen kloppen om de schade van de boerenprotesten te verhalen kunnen bedrogen uitkomen. Volgens verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) valt de schade van de protesten niet onder een clausule binnen een verzekering.

NN laat aan het ANP weten dat de boerenprotesten "niet te verzekeren" zijn. "Problemen in de distributieketen, dus het aanleveren van goederen, kan niet verzekerd worden", zegt een woordvoerder. De verzekeraar kon niet zeggen hoeveel supermarkten een verzekering hebben tegen schade. "Dat verloopt via tussenpersonen, daar hebben wij geen zicht op."

Rellen en opstootjes gedekt

Het Verbond van Verzekeraars legt uit dat bedrijven zich kunnen verzekeren voor schade aan het bedrijf en aan het bedrijfspand, zoals een brand of een ingestort dak, maar wijst er ook op dat het helemaal van de polisvoorwaarden en afspraken met de verzekeraar afhangt of eventuele schade ook uitgekeerd wordt. Zo is er een gebouwverzekering, waaronder de inventaris en de goederen vallen, maar ook plundering, rellen en opstootjes zijn in die verzekering bij de meeste verzekeraars gedekt, aldus een woordvoerster.

Ook is er een zogeheten molestverzekering die als onderdeel van de opstalverzekering bijvoorbeeld schade door oorlog (groot molest) of een ramkraak (klein molest) dekt, maar verstoring van de distributieketen valt niet onder molest, zegt Nationale-Nederlanden. "Per keer zal bekeken worden of een geval binnen de dekking valt of niet", aldus de woordvoerder van NN.

Nog geen claims

Zowel het Verbond als NN geven aan dat er nog geen claims zijn binnengekomen vanwege de schade door de boerenprotesten. Supermarktkoepel CBL schatte die schade voor de branche eerder op tientallen miljoenen euro's. Ook kan het CBL nog niet aangeven of de schade op actievoerders verhaald kan worden en of dit ook gaat gebeuren.

Boeren die hebben gedemonstreerd zijn doorgaans ook niet verzekerd tegen daardoor opgelopen schade aan hun voertuigen, maar verzekeraar Univé zei eerder coulant om te gaan met dit soort schades. Univé verzekert veel boeren en zei tegen vakblad Agraaf begrip te hebben voor de motieven van de protesterende boeren.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.