Terug

Volg Hart van Nederland

De Jonge overleeft motie van wantrouwen, maar wat vindt Nederland? 'Verdient een standbeeld'

De Jonge overleeft motie van wantrouwen, maar wat vindt Nederland? 'Verdient een standbeeld'

Politiek

7 apr 2022, 22:31

Hugo de Jonge heeft donderdagavond de motie van wantrouwen tegen hem overleefd. De minister heeft dus nog het vertrouwen van de Tweede Kamer, maar heeft hij ook nog het vertrouwen van de Nederlanders? We vroegen het aan het Hart van Nederland-panel.

De Kamer debatteert al de hele dag over de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden en de rol die De Jonge daarin speelde. De minister bood zijn "oprechte excuses" aan omdat hij eerder tegenover het parlement had gezwegen over zijn contacten met Van Lienden. Uiteindelijk was dat genoeg om een motie van wantrouwen te overleven.

(Tekst gaat verder onder video)

De Jonge denkt niet aan aftreden om mondkapjesaffaire
0:43
De Jonge denkt niet aan aftreden om mondkapjesaffaire

Aftreden of een standbeeld?

Als het aan Nederland lag, zou De Jonge echter linea recta naar huis zijn gestuurd om zijn leugens over de mondkapjesdeal. Ruim zes op de tien Nederlanders is helemaal klaar met de huidige minister voor Volkshuisvesting, blijkt uit representatief onderzoek van Hart van Nederland-panel onder ruim 3.700 mensen.

"Als een burger zulk gedrag zou tonen bij een bedrijf was hij allang ontslagen", stelt een panellid. "Wat is dat toch? Vind je 't gek dat het vertrouwen in de regering tot een minimum daalt?" Volgens een andere deelnemer "is het toch een keer klaar zou je denken. Weg met die vent. Dag Hugo."

Toch vindt een deel dat De Jonge helemaal niet weg hoeft: 30 procent wil dat hij aanblijft. "Even niet vergeten in welke fase De Jonge over de mondkapjes moest beslissen. Achteraf is het makkelijk, maar de druk uit het land en de regering was enorm", aldus een respondent. "Die man moet een standbeeld", vindt een ander.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.