Terug

Volg Hart van Nederland

PvdA dient motie van wantrouwen in tegen minister De Jonge

Politiek

7 apr 2022, 21:26

De PvdA dient een motie van wantrouwen in tegen minister Hugo de Jonge omdat hij de Tweede Kamer als minister van Volksgezondheid onvolledig en niet op tijd heeft geïnformeerd over zijn rol in de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden.

Een groot deel van de oppositie zegt samen met de PvdA het vertrouwen in de CDA-bewindsman op. Indiener Attje Kuiken stelt dat De Jonge niet eerlijk was over zijn rol in de mondkapjesdeal. De motie is mede ondertekend door PVV, SP, GroenLinks, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, DENK, Groep Van Haga en BoerBurgerBeweging (BBB).

Andere partijen twijfelen nog

Samen zijn die negen fracties goed voor 61 zetels, bij lange na geen meerderheid dus. Volgens JA21 heeft De Jonge een "gebrek aan openheid" aan de dag gelegd. Of de oppostiepartij de motie van wantrouwen zal steunen, liet Kamerlid Maarten Goudzwaard vooralsnog in het midden.

SGP'er Kees van der Staaij noemde het een "ongemakkelijk" debat en bovendien onvolledig omdat het onderzoek door Deloitte nog niet naar de Kamer is gestuurd. Hij sprak van een "tussenstand" en wil nu nog geen oordeel vellen over het lot van De Jonge. Ook Volt en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt lieten hun stemkeuze nog even in het midden.

De Jonge biedt excuses aan

De Tweede Kamer debatteert al de hele dag over de kwestie. De Jonge heeft zijn "oprechte excuses" aangeboden aan de Kamer omdat hij die eerder onvolledig heeft geïnformeerd over zijn contacten met Sywert van Lienden. Zijn uitleg hierover was in de ogen van een groot deel van de oppositie echter onvoldoende.

Bovenstaande video was eerder te zien bij HLF8

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.