Terug

Volg Hart van Nederland

Veelbesproken asielzoekerscentrum Albergen blijft maximaal 10 jaar staan

Veelbesproken asielzoekerscentrum Albergen blijft maximaal 10 jaar staan

Politiek

10 okt 2022, 16:12

De gemeente Tubbergen en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hebben samen een einddatum afgesproken voor het azc in Albergen. Maximaal twee periodes van vijf jaar kan de veelbesproken opvang in Albergen plek bieden aan maximaal 150 asielzoekers en statushouders. Veel bewoners in het Overijsselse dorp zijn niet blij met de komst van de asielzoekers in het 'asielhotel'.

Na de eerste vijf jaar zal er een evaluatie plaatsvinden, waarna er besloten zal worden of de opvang nog eens vijf jaar open kan blijven.

Zorgen weggenomen?

Er was tijdens een bewonersbijeenkomst op 26 september door bewoners geëist van de burgemeester en verantwoordelijk wethouder dat er een einddatum zou worden afgesproken. Na uitvoerige gesprekken tussen het Tubbergse college en het COA is die er nu dus.

Normaliter werkt het COA liever niet mee aan het vastleggen van een einddatum wanneer ze overgaan tot de aankoop van vastgoed, maar de gemeente prijst het orgaan dat ze hebben geluisterd naar de inwoners van de gemeente en hun eisen.

De einddatum zal worden vastgelegd in een zogeheten bestuursovereenkomst tussen beide partijen. Ook zullen daar zaken als openbare orde en veiligheid in worden vermeld. Door een concrete datum te communiceren hoopt het COA dat de meeste zorgen onder de bevolking van de gemeente zijn weggenomen.

Vertrouwen

In september uitte de bewoners nog hun onvrede over de gemeenteraad. Het vertrouwen was toen helemaal weg bij de inwoners van het dorp. Bij een besloten bijeenkomst kon de raad toen nog niets zeggen over een mogelijke einddatum.

Bewoners Albergen verliezen vertrouwen na bijeenkomst over 'asielhotel': 'We zijn geen stap verder'
1:20
Bewoners Albergen verliezen vertrouwen na bijeenkomst over 'asielhotel': 'We zijn geen stap verder'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.