Terug

Volg Hart van Nederland

Veel emotie tijdens excuses slavernijverleden: 'Ik hoop dat het duidelijk is wat het voor ons betekent'

Politiek

19 dec 2022, 19:54

"Het is net alsof hij emotioneel is", zegt Gladys Bouterse over Mark Rutte. Samen met haar vriendinnen Helen Mijnals en Loes Dulder kijkt ze maandagmiddag vanaf de bank hoe de premier excuses maakt voor het slavernijverleden. Zelf houden ze het ook niet droog.

"Ik zag de emoties", zegt Helen tegen Hart van Nederland. De drie vrouwen zijn al jaren bevriend en hebben allemaal Surinaamse wortels. "Ik was zelf ook heel erg geëmotioneerd. Want je zag alles voorbijkomen." De vrouwen zijn blij met de woorden die Rutte uitsprak. "We gaan eraan werken", fluistert Helen naar de televisie als Rutte zegt dat hij geen excuses maakt om schoon schip te maken of het verleden af te sluiten.

Een komma, geen punt

Een historisch moment, vinden ze. "Ik stond er echt van te kijken wat de premier allemaal daar zei", zegt Helen. "En je zag ook dat hij ook een beetje geëmotioneerd was. Het heeft ons ook wat gedaan en ik hoop dat het ook de Nederlandse maatschappij duidelijk is geworden wat slavernij voor ons heeft betekent."

Gladys heeft één ding goed onthouden. "Hij zegt: hij zet geen punt erachter, hij zet een komma. Zoals ik heb geleerd: als je een komma zet, gaat het verder. Dat zal ik hem altijd laten weten. U zette geen punt."

"Elke Surinamer of wie dan ook die Nederlander hier is, moet als een rasechte Nederlander behandeld worden", aldus Helen. "Dan kunnen we verder, dan kunnen we door een deur. Als we de ongelijkheid blijven behouden, zullen we altijd strubbelingen krijgen. Het is nu tijd voor balans. Alleen als we balans hebben kunnen we verder."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.