Terug

Volg Hart van Nederland

Van der Wal geeft toe: stikstofkaart geeft onvoldoende duidelijkheid voor boeren

Van der Wal geeft toe: stikstofkaart geeft onvoldoende duidelijkheid voor boeren

Politiek

23 juni 2022, 20:45

Natuurminister Christianne van der Wal geeft toe dat de stikstofkaart die zij twee weken geleden presenteerde 'de duidelijkheid nog echt onvoldoende geeft'. Want dat er veel onduidelijkheid heerst over de stikstofplannen blijkt niet alleen bij de boeren te spelen, maar ook tijdens het debat donderdag. Toch is er na het debat niet meer duidelijk geworden. "Er wordt geen uitsluitsel gegeven aan boeren wat er per gebied gaat gebeuren", zegt de bewindsvrouw. "Maar het alternatief was dat ik vanuit Den Haag zou hebben gedicteerd hoe in elk gebied, hoe verschillend ook, de reductie moet worden bereikt."

Van der Wal realiseert zich dat plannen 'heftig zijn'

Er is veel weerstand tegen de kaart waarop per gebied wordt aangegeven met hoeveel de stikstof omlaag moet. Ook Van der Wal realiseert zich dat de plannen 'heftig zijn en dat veel mensen en bedrijven nu grote onzekerheid ervaren'. Ook begrijpt de natuurminister 'dat je meteen als boer gaat kijken: hé, waar zit ik?'. Maar, benadrukte ze nog eens, de provincies hebben veel ruimte om de gebiedsaanpak in te richten, zolang de doelen maar worden gehaald.

Ze staat wel nog steeds achter de omstreden kaart. "Je hebt dat omslagpunt nodig, zodat de provincies weten waarmee ze aan de slag moeten", aldus de bewindsvrouw. Over een jaar, op 1 juli 2023, moeten kabinet en provincies 'onontkoombaar de doelen per gebied gaan vaststellen'. De kaart is nu nog een 'vertrekpunt', herhaalde de minister. De landelijke overheid en de provincies hebben nu 'een jaar om te verfijnen'. Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.