Terug

Volg Hart van Nederland

Van der Plas zit VVD op de hielen in peiling: 'Ze mogen hun borst natmaken'

Van der Plas zit VVD op de hielen in peiling: 'Ze mogen hun borst natmaken'

Politiek

26 juni 2022, 20:32

De BoerBurgerBeweging (BBB) lijkt niet te stuiten in haar opmars. De partij van Caroline van der Plas staat nu in de laatste peiling op de tweede plek. "Mijn app ontplofte", aldus de politica tegen Hart van Nederland. Een van die tweetjes kwam van een concurrent in de Kamer, vertelt ze.

Na twee weken vol boerenacties en debatten over stikstofplannen heeft de partij van Caroline van der Plas een megawinst geboekt in de peiling van Maurice de Hond. Met 18 zetels staat de partij nog maar drie zetels achter op de nummer 1, VVD.

"Ik riep mijn zoon, ik zei: 'ha, een nieuwe peiling'", vertelt Van der Plas over haar eerste reactie op de peiling. "'What the fuck', zei hij", aldus de BBB-leider, die zich verontschuldigt voor de woorden. "Ongelooflijk."

Opmars nog wel onzeker

Wel is ze voorzichtig met te vroeg juichen: "Ik zeg altijd: peilingen zijn palingen, het kronkelt alle kanten op. Maar het zegt wel iets over de stemming in het land. Mensen snappen heel weinig van het beleid. Die kijken naar waarom het erdoorheen wordt gedrukt. En dan denken ze, 'ik stem op BBB want die kan misschien nog verandering brengen."

BBB heeft sinds de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar een enorme opmars gemaakt. "Oprechtheid, eerlijkheid, taal van de mensen geven en mensen vertrouwen geven." Dat zijn volgens Van der Plas de belangrijkste redenen waarom mensen haar steunen. "Dat is wat er aan de hand is in het land, mensen hebben geen vertrouwen in de politiek. En die zoeken iemand of iets waarvan ze zeggen - of ze het nou helemaal eens zijn of niet - 'maar die vertrouw ik wel.'"

Felicitaties van concurrentie

Haar succes is ook bij haar concurrentie niet onopgemerkt gebleven. Op sociale media is er van verschillende Kamerleden kritiek op de partij, omdat het te populistisch zou zijn of de wetenschap zou wantrouwen. JA21-voorman Joost Eerdmans was de enige die Van der Plas zondagochtend een appje stuurde met felicitaties. "Dat vond ik heel leuk, want hij had zelf twee zetels verloren vergeleken met de vorige peiling, dus dat kan ik heel goed waarderen."

In Den Haag mogen de politici hun borst natmaken, waarschuwt Van der Plas. "Dat mochten ze vorig jaar al. Dat geloofden ze toen niet, maar dat mogen ze zeker." De BBB-leider durft met de goede peilingen zelfs al vooruit te kijken naar een eventuele regeringsdeelname: "Onze kiezers kunnen verwachten dat we de minister van Landbouw gaan leveren. Dat klinkt heel hoogdravend, maar dat willen we wel. En het liefste een minister van het platteland."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.