Terug

Volg Hart van Nederland

Van der Burg kijkt uit naar stemming spreidingswet: 'Het blijft spannend'

Politiek

23 jan 2024, 13:21

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) kijkt met gezonde spanning uit naar de stemming over de spreidingswet in de Eerste Kamer dinsdagmiddag, dat zegt hij tijdens de inloop van de formatiegesprekken die inmiddels al ruim een maand duren. "Ik verwacht dat de wet het gaat halen, maar het blijft spannend."

Als de wet wordt aangenomen gaat Van der Burg niet of stoelen of tafels staan. "Ik weet hoe gevoelig deze wet ligt in onder andere mijn eigen club", vertelt Van der Burg verder.

De plotse voorstem van de VVD leidde tot rumoer binnen de partij, maar ook aan de formatietafel waar VVD met PVV, NSC en BBB onderhandelt over een coalitie. PVV-leider Geert Wilders is fel tegen de spreidingswet en was laaiend. "We hebben een serieus probleem", zei hij in de dagen erna. Of dat inmiddels opgelost is, is niet helder. "Met vragen over de formatie moet je niet bij mij zijn, daar voeren de fractievoorzitters van de partij het woord", laat Van der Burg weten.

Niet direct verlichting voor Ter Apel

Ook denkt Van der Burg dat, als de wet erg doorheen komt, het niet gelijk voor verlichting gaat zorgen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. "Dat zal nog een flinke tijd duren. Als de wet 1 februari van kracht wordt gaan provincies eerst met gemeenten kijken hoe ze de verdeling aan gaan pakken. De besluiten of voorstellen van de provincies zullen dan de komende maanden binnendruppelen."

Sommige provincies zullen daar meer tijd voor nodig hebben dan anderen. Volgens de staatssecretaris heeft Groningen de plannen al grotendeels klaar maar moet anderen provincies nog aan de bak.

Een VVD-stem is voldoende

De kans is klein dat de wet het niet gaat halen. Zelfs als er 'dissidente' VVD'ers tóch tegen stemmen. Met slechts één VVD'er die voor stemt, heeft Van der Burg zijn wet al binnen.

Als de 16 BBB-senatoren en 50Plus-senator tegenstemmen, zijn er 28 in plaats van 11 Kamerleden tegen. PVV, SGP, JA21 en Forum voor Democratie zijn faliekant tegen de wet.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.